Въоръжени се барикадираха в сръбски манастир в Косово

DenNews.bg
24.09.2023
размер на текста:

 Косовски полицай и трима въоръжени мъже бяха убити, след като около 30 нападатели нахлуха в косовското село Банска с преобладаващо сръбско население, преди да се барикадират в манастир, съобщи полицията.

Премиерът Албин Курти призова въоръжените лица в село Банска близо до сръбската граница да се предадат.

Той обвини "спонсорираните от Сърбия престъпници". Сърбия не е коментирала.

Водените от НАТО мироопазващи сили в Косово казват, че разполагат с войски в района и са готови да реагират, ако е необходимо.

Стрелбата в неделя започна около 03:00ч., след като полицията каза, че е пристигнала в Банска, където е съобщено за блокада.

Полицаите са били атакувани от няколко различни позиции с "арсенал от огнестрелни оръжия, включително ръчни гранати и раменни ракети", се казва в изявление.

„Можем да видим въоръжени хора в униформи... те стрелят по нас и ние отвръщаме на огъня“, каза служителят на косовската полиция Ветон Елшан пред АФП.

Курти каза, че те са „професионалисти с военно и полицейско минало“.

Сръбската православна църква съобщи, че въоръжени мъже са нахлули в манастир в селото, разположено в Лепосавич, където са отседнали поклонници от северния сръбски град Нови Сад.

Свещеници и поклонници са се заключили в храма на манастира за безопасност, съобщиха от Рашко-Призренската епархия.

„Въоръжени маскирани мъже се движат из двора и от време на време се чуват изстрели“, се казва в изявление, осъждащо насилието.

Напрежението в Косово нарасна, след като насилствените сблъсъци последваха оспорваните местни избори през май и политическите преговори с посредничеството на ЕС, предназначени да стабилизират ситуацията, бяха в застой.

Косово обяви независимост през 2008 г., но Сърбия - заедно с ключовите съюзници на Белград Китай и Русия - не я признава.

Много сърби го смятат за родното място на своята нация. Но от 1,8 милиона души, живеещи в Косово, 92% са етнически албанци и само 6% са етнически сърби.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел осъди това, което той нарече "отвратителното нападение" и каза, че отговорните трябва да бъдат изправени пред правосъдието.

Но министърът на външните работи на Косово Доника Гервала-Шварц разкритикува изявлението на Борел, като каза, че то не изразява подкрепа за полицията, нито използва думата „терористи“, за да опише нападателите.

Това идва, след като последните преговори с посредничеството на ЕС се провалиха миналата седмица, като Борел обвини  Курти, че не е успял да създаде асоциацията на общините със сръбско мнозинство, която да им даде повече автономия.

Размирици обхванаха Северно Косово през май, след като кметовете косовски албанци бяха назначени в райони с мнозинство от сърби, след като сръбските жители бойкотираха местните избори.

НАТО разположи допълнителни 700 войници в Косово, за да се справят с безредиците в северния град Звечан след изборите.

Около 30 миротворци на НАТО и повече от 50 сръбски протестиращи бяха ранени в последвалите сблъсъци.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети