Какви са причините за отказ на бърз кредит?

DenNews.bg
21.09.2023
размер на текста:

 Наличието на множество продукти от типа бързи кредити означава и че търсенето им е значително високо. Множество хора кандидатстват и голяма част от тях биват одобрени. Но колкото и лесно да се отпуска бърз кредит, все пак съществува възможността той да ви бъде отказан. Това може да се случи поради редица причини, които са обект на днешната статия.
 

Некоректно подадена информация

 

Ако не попълните коректна, вярна и пълна информация в заявката си за кредит, съществува голяма възможност да ви бъде отказан такъв. Затова внимавайте при попълването, понеже данните ви са съществена част от разглеждането на тази заявка.
 

Лошо кредитно досие

 

Макар че бързи кредити се отпускат и при по-лошо кредитно досие, отколкото ако става въпрос за банкови заеми, все пак то също играе роля и тук. Ако е значително влошено, ако имате твърде много просрочвания или прекомерно количество взимани в миналото кредити с просрочване на изплащанията, то тогава е силно вероятно да ви откажат последващ заем.
 

Липса на доход

 

Ако нямате доходи от трудови или други работни взаимоотношения, които да можете да докажете с документация, някои видове кредитни продукти най-вероятно ще ви бъдат отказани. Да, съществуват такива, при които за отпускане не се изисква доказване на дохода, но за голяма част това е задължително условие.
 

Недостатъчен доход

 

Също така, дори да можете да докажете доходите си, ако те са твърде ниски и от компанията преценят, че ще изпитвате значителни затруднения с изплащането на кредита, то той вероятно ще ви бъде отказан. В такива ситуации понякога може да се наложи кредитът да се гарантира от трето лице, а в други случаи директно се пристъпва към отказ на заявката ви.
 

Твърде много кредити

 

Ако имате твърде много изтеглени кредити, които да са активни към момента на кандидатстването ви, вероятно няма да успеете да получите следващ. В подобни ситуации оптималният вариант е рефинансиране или комбиниране на кредитите, за да можете да ги управлявате по-ефективно. Но, ако заявката ви не е за рефинансиране, вероятно ще ви бъде отказана.
 

Твърде много кандидатствания за кредит

 

В случай, че едновременно кандидатствате за кредит към няколко небанкови финансови институции или небанкови и банкови такива, то това ще се отрази в системата, спрямо която се извършват проверките. Съответно, ако компанията за бързи кредити забележи, че едновременно сте подали заявки за множество кредити към различни институции, вероятно ще ви бъде отказан кредитния продукт.
 
Общо взето, причините за отказ на бърз кредит могат да са най-разнообразни. Всяка заявка за кредит се преглежда индивидуално, данните се проверяват и се прави справка с кредитната история на заявителя. В редица случаи се изисква и доказване на доходите, като обикновено те трябва да са от трудов договор или данъчни декларации. Главните причини за отказ са тези, посочени по-горе, но трябва да се отбележи, че небанковите финансови институции имат право да откажат отпускането на кредит по своя преценка, дори при отсъствие на някоя от горепосочените причини.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети