Шеф Манчев представи новата платформа на имотите в Дупница

DenNews.bg
21.09.2023
размер на текста:

 При изключително голям интерес премина представянето на въведената от Община Дупница географско информационна система (ГИС). Именно дигитализацията ще може да улесни работещите в общинска администрация, а също и жителите на града и селата, които в реално време ще могат да направят справка на планове и скици.
Цялата платформа е добре защитена, като всеки един документ ще бъде верифициран с подпис и печат на съответния служител.
Заседателната зала на ОбС се оказа тясна за всички желаещи, които бяха дошли да видят новата платформа, която бе презентирана от Иван Манчев, който е по известен като шеф Манчев от малкия екран и съдружник в софтуерната компания разработила ГИС. "Дупница вече няма да е град от миналото, а се превръща в умен град, град от бъдещето", категоричен бе Манчев.
"Повече от 10 месеца отне, но вече имаме продукт. Това не е просто придобивка за Община Дупница и жителите. Фактът, че спестява дни и седмици, разхождания ежедневно до администрацията или други институции, с което се е сблъсквал всеки, сега вече всичко се извършва с няколко клика, за да получиш необходимата информация. Времето на всеки е ценно, а и нека си го кажем - ще спестим и нервите си. Съвместно с фирмата-изпълнител подготвяме и видео-указание за начина на работа и достъпността от всяка точка на света и ще бъде разпространено за помощ на гражданите", заяви кметът на общината инж.Методи Чимев.


На практика в реално време ще може да се направи справка на кадастър, регулационни планове, ОУП, ПУП, инвестиционни проекти, общинска собственост, ортофото, зелена система...
Въвеждането на ГИС е в две направления на работа. Така администрацията по-бързо ще може да обслужва гражданите, ще ускори значително процесите на работа, като същевременно ще има по-голяма прозрачност на работата. Платформата е разделена на две части - публична, за да може всеки един жител на общината през телефона си или компютър да има достъп до нея, и за администрацията, където опциите и възможностите са по-големи. Чрез ГИС ще може в реално време да се набави информация за даден имот, неговия адрес, дали с е право на строеж, пълни детайли за даден обект, зоната в която се намира и т.н., като за целта има и търсачка за въвеждане и на адрес.
По време на представянето бяха задени и въпроси относно сигурността на информация, както и рискове от злоупотреби от трети лица. От ръководството на софтуерната фирма-изпълнител увериха, че базата данни е защитена и надеждна, като всеки един документ ще се верифицира с подпис и печат на Община Дупница от оторизиран служител.
Архитектите Борисов, Владимиров и Владимирова, които бяха на презентацията приветстваха нововъведената система, която също ще спести доста време и усилия свързана с изготвянето на документи и проекти. "Такава система има само в София. Много приятно съм изненадан от този напредък на Община Дупница. Страхотна придобивка. Ще дам като пример Германия, където заинтересуваните страни буквално за минути правят необходимата проверка по този начин", заяви арх.Борислав Борисов, който е зам.председател на Камарата на архитектите в България. Нещо повече. Община Дупница е първата с пълна имотна информация. Специалистите в тази сфера бяха категорични, че тази система спестява дни, седмици и месеци, а и за улеснение, защото проверки се извършват от офиса, без да е необходимо всеки път да се ходи до Общината.
Като всяка нова практика има още работа, стана ясно на презентацията, защото тя ще продължи да се надгражда и развива. Предстои да бъде направена и дигитализация на малка част от населените места, които все още не са обхванати.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети