Зеленски пред ООН: Не може да се вярва на руското зло

DenNews.bg
20.09.2023
размер на текста:


„На злото не може да се вярва“, каза украинският президент Володимир Зеленски пред Общото събрание на ООН, докато призова света да се обедини, за да сложи край на руската агресия срещу неговата страна.

В пламенна реч в Ню Йорк г-н Зеленски каза, че Москва, която разполага с ядрено оръжие, трябва да бъде спряна да „тласне света към последната война“.

Той също така обвини Русия, че въоръжава всичко - от храна до енергия.

В реч, която се съсредоточи силно върху опасността, която Русия представлява за света, той твърди, че други общи предизвикателства като изменението на климата могат да бъдат решени правилно само след като Москва бъде отблъсната.

„Докато Русия тласка света към последната война, Украйна прави всичко, за да гарантира, че след руската агресия никой в света няма да посмее да нападне която и да е нация“, каза г-н Зеленски пред световните лидери, присъстващи на годишната Обща асамблея.

Той също така каза, че Русия просто няма "право да притежава ядрени оръжия".

„Въоръжаването трябва да бъде ограничено, военните престъпления трябва да бъдат наказани, депортираните хора трябва да се върнат у дома, а окупаторът трябва да се върне в собствената си земя.

„Трябва да сме обединени, за да го направим, и ще го направим! каза г-н Зеленски.

Той също така обвини Москва, че извършва "геноцид" чрез отвличане на украински деца.

През март Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за предполагаемото незаконно депортиране на украински деца в Русия.

Москва многократно е отричала обвиненията на Украйна, но редица международни експерти и организации посочват все повече доказателства, че Русия е извършила военни престъпления в Украйна.

Но основната му точка беше да предупреди международната общност, че изходът от войната ще засегне всички.

Целта на Русия, каза той, е да превърне Украйна в "оръжие срещу вас, срещу международния ред, основан на правила".

Формулата за мир, която той очертаваше от месеци, беше, каза той, не само за Украйна, но и за останалия свят.

Президентът Зеленски обвини Русия, че използва всичко - от храна до енергия

По-рано през деня украинският лидер аплодира речта на Джо Байдън, в която американският му колега предупреди за тежки последици, ако агресията на Русия не бъде спряна.

„Русия вярва, че светът ще се измори и ще й позволи да прояви жестокост към Украйна без последствия. Ако позволим Украйна да бъде разделена на части, сигурна ли е независимостта на която и да е нация?“ каза г-н Байдън.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети