Американската армия поиска помощ от гражданите за откриване на изчезнал изтребител

DenNews.bg
18.09.2023
размер на текста:

 Американската армия поиска помощ от обществеността, за да се опита да намери един от своите изтребители F-35, след като пилотът катапултира от самолета.

Той изчезна в неделя следобед, когато пилотът летеше над южния щат Южна Каролина.

Пилотът, чието име не е назовано, се катапултира и скочи с парашут безопасно. Той е в стабилно състояние в болница.

Все още не е ясно какво се е случило, но официални лица казаха, че самолетът е участвал в "злополука".

Смята се, че самолетът, произведен от Lockheed Martin, струва около 80 милиона долара, според информационната агенция AFP.

Длъжностни лица казаха, че са съсредоточили търсенето си на изтребителя F-35B Lightning II около две езера северно от град Чарлстън.

Въз основа на последното известно местоположение на самолета претърсванията на езерото Мултри и езерото Марион се извършват с федералните авиационни регулатори.

Самолетът е стелт реактивен самолет, което означава, че неговите сензори и операционни системи са проектирани да работят незабелязани. Идеята е, че може да лети във и извън военна зона и да не бъде проследен от вражески радар - това е един от най-модерните изтребители в света.

Joint Base Charleston публикува своя призив за помощ на X, известен преди като Twitter. „Екипите за спешно реагиране все още се опитват да локализират F-35“, се казва в съобщението.

„Обществеността е помолена да сътрудничи на военните и гражданските власти, докато усилията продължават.“

Тя насърчи всеки, който има информация, която може да помогне на нейните екипи за възстановяване, да се свърже с нейния оперативен център.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети