Украинските генерали твърдят, че са пробили първата отбранителна линия на Русия на юг

DenNews.bg
18.09.2023
размер на текста:

Снимка: Getty images

 Украинските генерали казват, че са "пробили" първата отбранителна линия на Русия на юг.

Ние оценихме докъде наистина са напреднали украинските сили и какви признаци има за по-нататъшен пробив по фронтовата линия.

Украйна започна голямата си контраофанзива в началото на юни, за да отблъсне руските сили от завзетите от тях земи. Той атакува в три точки по фронтовата линия с дължина над 600 мили (965 км).

Районът на югоизток от град Запорожие е със сигурност най-стратегически важен.

Ударът в тази посока към Азовско море, ако е успешен, може да прекъсне руските линии за доставки, които свързват руския град Ростов на Дон с Крим.

Няма голям напредък на този фронт, с изключение на района около селата Роботине и Вербове в Запорожска област, както се вижда подчертано в лилаво на картата по-горе.

Ако Украйна успее да прекъсне този основен маршрут за доставки, тогава за Русия ще е почти невъзможно да поддържа огромния си гарнизон в Крим, който анексира през 2014 г.

Въпреки значителните пречки, вече има потвърдени наблюдения на украински войски, които пробиват руските отбранителни структури по южния фронт.

Проверихме девет видеоклипа в социалните медии по фронтовата линия край Върбове.

Четири от видеоклиповете показват как украинските сили пробиват руската отбрана северно от Върбове.

Тези обаче показват нахлувания, а не че Украйна е успяла да поеме контрола над района.

Досега само украинската пехота се е промъквала и не виждаме украински бронирани колони да се вливат оттам, да използват пропастта и да държат превзетата земя, сочи собствено проучване на Би Би Си.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети