Земеделците започват блокадите на пътища и гранични пунктове днес от 10ч.

DenNews.bg
18.09.2023
размер на текста:

 Блокадите на пътищата, които вчера обявиха земеделските производители, започват в 10.

В Югозападна България пунктовете, от които започват протестите са следните:

Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала „Борис Гюдеров“), Брезник (ул. „Ангел Коцелянов“), Благоевград-полигона, Елин Пелин- Григореска чешма;
- Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.

- Югоизточна България:

Петолъчката, кръговото на Ахелой, пътя Бургас-Варна, Варна -Бургас
(след магистралата, отбивката за Аврен, Пчелник-Д Чифлик, Чудните скали), детелината Сливен-Ямбол;

- Централна южна България:

с. Труд(колелото за с. Строево, на широкото място до базата на Оптиком), Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Гр. Първомай - международен път 8 /Пловдив-Хасково/ в частта си от двете страни на моста над р. Мечка), Комплекс "Сарая", възел с. Калояново- с. Дълго поле, Орта хан, в западната част на град Пловдив-Пазарджишко шосе, на кръговото движение на с. Цалапица- град Стамболийски;

- Североизточна България:

Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;
- Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), Никопол - ферибота, Шереметя - до Велико Търново (на главен път Варна-София),

- Северозападна България:

Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана, Долни Богров -Ханче Богров;
- Западна България - София;

Инициативният комитет, съставен от 24 организации, формулира следните искания към Народното събрание, Министерския съвет и Президента на Република България:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети