Урсула фон дер Лайен пристигна по спешност в Лампедуза

DenNews.bg
17.09.2023
размер на текста:


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети приемен център за мигранти на италианския остров Лампедуза, след като министър-председателят на страната призова за помощ от ЕС за пристигането на малки лодки.

Повече от 8000 мигранти са пристигнали на острова през последните три дни.

Премиерът Джорджия Мелони каза, че Италия е поставена под "непоносим натиск".

Г-жа фон дер Лайен призна, че въпросът е „европейско предизвикателство и се нуждае от европейски отговор“.

На пресконференция с г-жа Мелони тя похвали хората от Лампедуза за подкрепата, която са оказали на мигрантите, които според нея са пристигнали на острова „просто поради местоположението му“.

Тя също така обеща да засили усилията срещу контрабандистите на хора, които позволяват опасни и незаконни пътувания.

Проблемът не може да бъде решен само от Италия, каза г-жа Мелони. В момента то засяга „границите, граничните страни“, но скоро ще обхване „всички“ държави от ЕС, каза тя.

В събота тялото на новородено бе извадено от лодка с мигранти.

Смята се, че майката е родила по време на пътуването от Северна Африка, съобщава агенция Анса и смъртта се разследва.

Тялото на детето беше поставено в бял ковчег и отнесено на гробище в квартал Имбриакола на Лампедуза, съобщават италианските медии.

По-рано тази седмица петмесечно момченце се удави по време на спасителна операция край острова, след като лодка, превозваща мигранти през морето от Северна Африка, се преобърна.

Г-жа Мелони настоява за военноморска блокада на Европейския съюз, за ​​да попречи на лодките да пресичат Средиземно море, за да достигнат италианските брегове.

Италианският Червен кръст каза в събота, че се занимава с около 2500 души в приемен център, предназначен за 400 пристигащи.

Доброволците и служителите осигуряват хиляди ястия всяка седмица и помагат за трансфера на новопристигналите в Сицилия и другаде.

Близо 126 000 мигранти са пристигнали в Италия досега тази година, което е около двойно повече от броя за същия период на 2022 г.

Г-жа Мелони каза в събота, че призовава г-жа фон дер Лайен „лично да осъзнае сериозността на ситуацията, пред която сме изправени“ и „незабавно да ускори“ прилагането на споразумение с Тунис.

Северноафриканската страна се превърна в основната отправна точка за африкански мигранти, които се опитват да стигнат до Европа.

Споразумението с ЕС, което беше подписано през юли, е подкрепено със 110 милиона евро (118 милиона долара; 90 милиона британски лири) пари от ЕС за спиране на контрабандата, укрепване на границите и връщане на мигранти.

Ръстът на пристигащите доведе до протести в събота от някои жители на Лампедуза срещу плановете за изграждане на нов палатков лагер за приемане на мигрантите.

„Имам две деца у дома. През последните години не ме интересуваше този проблем. Но сега имам инстинкт за защита на децата си, защото не знам какво ще се случи с Лампедуза в бъдеще“, каза един от протестиращите пред агенция Ройтерс.

"Лампедуза казва спрете! Ние не искаме палаткови лагери. Това послание е за Европа и за италианското правителство. Жителите на Лампедуза са уморени", каза друг протестиращ.

Жасмин Лозели, активист, работещ на Лампедуза, каза пред BBC, че мигрантите трябва да бъдат изпратени в континентална Италия.

„Не е проблем в числеността, проблем е в това как управлявате системата за приемане. Ако започнете да правите спасителни операции по правилен начин с големи кораби, вие ги отвеждате не на остров с 5000 жители, а на континента , тя каза.

„Поставянето им в Лампедуза създава извънредна ситуация.
BBC News

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети