Пригожин влезе в списъка на най-влиятелните евреи в света

DenNews.bg
17.09.2023
размер на текста:

Изданието  "Джерузалем пост" по случай Рош Хашана, началото на еврейската нова година, публикува своя годишен списък на най-влиятелните евреи. Интересното е, че в списъка е и основателят на паравоенната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа в Тверска област на Русия на 23 август тази година.

Бащата на Пригожин, който умира, когато Пригожин е на девет години, беше евреин. След като излежа почти десетилетие в затвора за кражба, Евгений Пригожин, с помощта на втория си баща евреин, превърна щанда за хот дог в империя от луксозни ресторанти и стана известен като "готвача на Путин", съобщава "Джерузалем пост".

След това Пригожин създаде и управлява фермата за тролове на Агенцията за интернет изследвания, за да се намеси силно в президентските избори в САЩ през 2016 г. Израелските медии посочват, че Пригожин спечели глобалното внимание едва тази година, когато започна краткотраен, но добре подкрепян бунт срещу режима на Владимир Путин.

След като публично критикува действията на членове на руското военно ръководство и ги обвинява в нападението на вагнерите при Бахмут, той нареди поход към Москва. Това беше най-масовият бунт за цялото 23-годишно управление на Путин, което завърши със сделка, постигната с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.

Украинският президент Володимир Зеленски не попадна в списъка на най-влиятелните евреи тази година. Миналата година той излезе на първо място в списъка на 50-те най-влиятелни евреи. „Няма много политически лидери, които са се издигнали до статута на икона, но украинският президент Володимир Зеленски се превърна в един от тях“, обясни тогава "Джерузалем пост" относно включването му в списъка.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети