4 жени обвиниха актьора и комик Ръсел Бранд в сексуални посегателства

DenNews.bg
16.09.2023
размер на текста:

 Комедиантът и актьор Ръсел Бранд е обвинен в изнасилване, сексуални посегателства и емоционално насилие през седемгодишния период на върха на славата си, информира Би Би Си.

Обвиненията бяха направени в съвместно разследване на Sunday Times, Times и Dispatches на Channel 4.

Четири жени са го обвинили в сексуални посегателства между 2006 и 2013 г.

Бранд отхвърли обвиненията и каза, че отношенията му са били "винаги по взаимно съгласие".

През годините, обхванати от обвиненията, Бранд е бил водещ на BBC Radio 2, Channel 4 и актьор в холивудски филми.

Други твърдения, направени като част от разследването, включват твърдения за контролиращо, обидно и хищническо поведение на Бранд.

Разследването е публикувано на уебсайта на Sunday Times, докато документалният филм на Dispatches, Russell Brand - In Plain Sight, ще бъде излъчен в 21:00 BST по Channel 4.

Пет жени са отправили обвинения срещу Бранд като част от разследването, каза Луиза Комптън, ръководител на отдела за новини и текущи събития на Канал 4. 

Една жена твърди, че Бранд я е изнасилил до стената в дома си в Лос Анджелис. Същия ден тя е била лекувана в кризисен център за изнасилване. The Times казва, че е видял медицински досиета в подкрепа на това
Втора жена твърди, че Бранд я е нападнал, когато е бил в началото на 30-те, а тя е била на 16 и все още е била на училище. Тя твърди, че той я е наричал „детето“ по време на емоционално насилствена и контролираща връзка
Трета жена твърди, че Бранд я е насилвал сексуално, докато е работила с него в Лос Анджелис, и че той е заплашил да предприеме съдебни действия, ако тя каже на някой друг за обвинението си
Четвъртата жена се твърди, че е била сексуално нападната от Бранд и той е упражнил физически и емоционален тормоз спрямо нея
В петък Ръсел Бранд пусна видео, в което отрече "сериозните криминални обвинения", които според него ще бъдат повдигнати срещу него.

Бранд публикува видео в YouTube, в което отрича обвиненията, добавяйки, че връзките му са „винаги по взаимно съгласие“
„Тези обвинения се отнасят за времето, когато работех в мейнстрийма, когато бях във вестниците през цялото време, когато бях във филмите и както съм писал подробно в книгите си, бях много, много безразборен.

„Сега през това време на промискуитет връзките, които имах, бяха абсолютно, винаги по взаимно съгласие.“

Бранд каза, че е бил обект на "координирана атака" и ще проучи въпроса, защото е "много, много сериозен".

BBC и Channel 4 бяха потърсени за коментар относно обвиненията.

Бранд е домакин на редица радио и телевизионни програми за мрежи, включително Channel 4, MTV, Radio X и BBC.

Той започва кариерата си като стендъп комик в началото на века, но постига големия си пробив няколко години по-късно като водещ на Big Brother's Big Mouth по E4.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети