Откриха паметника на загиналите граничари мл.инсп. Петър Бъчваров и ст.лейт. Илия Великов в Елхово

DenNews.bg
16.09.2023
размер на текста:

 Днес всички ние сме тук, за да почетем паметта на двама достойни мъже. Нашите колеги граничари – младши инспектор Петър Бъчваров и старши лейтенант Илия Великов дадоха живота си в името на дълга - да защитят границата на Република България. Със своя героизъм, саможертва и патриотизъм младши инспектор Бъчваров и старши лейтенант Великов показаха, че девизът на всички граничари „Нито крачка назад, зад нас е България“ не са само думи. С цената на живота си те защитиха своята Родина, заяви министър Стоянов при откриването на паметника.

В спомените на всички, които ги познаваха, ще продължат да живеят като двама достойни българи, а в историята на Гранична полиция ще бъдат записани с делата си. Застанали пред този паметник, издигнат в прослава на нашите колеги, ние отдаваме смирена почит към тяхната светла памет. Паметникът ще остане завинаги израз на нашето уважение, място, което буди чувство на родолюбие, каза в словото си министърът на вътрешните работи.

Той благодари на всички колеги и граждани, помогнали да се осъществи инициативата на кмета на Община Елхово за изграждане на мемориала – символ на саможертвата на българските граничари. „Вярвам, че с него оставяме и завет към младите хора - винаги да помнят подвига, да бъдат силни личности с ясно изразено патриотично чувство за дълг пред Родината“, бяха заключителните думи на министър Стоянов.

На церемонията по откриването присъстваха главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов, директорите на областните дирекции на МВР в Ямбол и Хасково ст. комисар Иван Русев и ст. комисар Чавдар Георгиев, директорът на РДГП Елхово Динко Динков, кметът на Елхово Петър Киров, близки и колеги на граничните полицаи Бъчваров и Великов, жители и гости на Елхово, които склониха глава в памет на загиналите и поставиха венци и цветя пред мемориала.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети