Съвети за избор на музикален инструмент

DenNews.bg
16.09.2023
размер на текста:

Много от нас, особено любителите на инструменталната и акустичната музика, биха искали да се научат да свирят на музикален инструмент. Но често се чувстваме уплашени и не знаем откъде да започнем. Преди всичко трябва да знаете как да изберете правилния инструмент.

В повечето случаи е по-лесно да изберете инструмент като възрастен, отколкото като дете, тъй като познавате добре вкусовете си и имате достъп до много по-широк спектър от възможности.

Как да изберем правилния музикален инструмент

Не си мислете, че за детето е по-лесно да се научи да свири на инструмент, отколкото за възрастния. Децата имат определена гъвкавост на мозъка, която им позволява по-лесно да изграждат невронни пътища, но възрастните го правят по-добре. Приемаме нещата по-сериозно, особено когато инвестираме време и пари.

Един от най-лесните начини за избор на инструмент е да отидете в музикален магазин, да изпробвате различни варианти и да видите кой ви харесва най-много. При избора на музикален инструмент обаче трябва да се вземат предвид и други фактори, като например изброените по-долу:

Какъв вид музика предпочитате?

Някои инструменти са по-универсални от други. След като усвоите основите на цигулковото изкуство и се насочите към него, можете да се специализирате в един жанр или да продължите с няколко.
Други пък са по-подходящи за определени видове музика. Въпреки че има класически репертоар за саксофон, хората го свързват по-скоро с джаза, който не е постоянен елемент в много оркестри.

С колко пари разполагате?

Това е много важен фактор, тъй като повечето музикални инструменти могат да бъдат закупени в различни ценови диапазони.

Къде ще практикувате?

Някои хора живеят в централно разположени апартаменти и свирят на барабани, което може да подлуди съседите им.

Помислете къде и кога ще практикувате, както и за търпението на хората, с които живеете или сте близки. Повечето ударни инструменти са обемисти и шумни, така че може да помислите и за звукоизолация на помещението, когато свирите на такъв инструмент. Барабаните са подходящи за хора с много енергия - да започнеш да свириш джаз или рок е истинска тренировка.

Все още не сте сигурни?

Говорете с хора, които вече свирят на инструменти. Те дори могат да ви позволят да пробвате техните и да ви дадат съвети и насоки. Добре е също така да намерите опитен учител по музика, за предпочитане такъв, който свири на няколко различни инструмента и който може да ви посъветва и насърчи в правилната посока.

Ще мине известно време, преди да станете добър музикант. Имайте реални очаквания и не забравяйте, че пътят на обучение зависи от инструмента, на който ще свирите. Достигането до точката, в която можете да изсвирите поредица от прости акорди на китара, ще отнеме по-малко време, отколкото да ги изсвирите на обой.
Източник: album.bg

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети