Великобритания забранява кучетата порода Американски побойник XL

DenNews.bg
15.09.2023
размер на текста:

 Кучетата American Bully (Американски побойник) XL ще бъдат забранени в Обединеното кралство до края на годината, обяви министър-председателят на страната Риши Сунак, информира Би Би Си.

Това се случва, след като мъж в Англия почина след това, което г-н Сунак описа като „поредна предполагаема XL хулиганска атака“ в четвъртък. Това беше последният от поредица смъртоносни инциденти.

Г-н Сунак каза, че е разпоредил да се започне работа по законното дефиниране на породата зад неотдавнашните атаки, така че да може да бъде забранена съгласно Закона за опасните кучета, който се прилага в Англия, Уелс и Шотландия.

Какво е американски побойник XL?

XL е най-големият от четирите типа Американски побойник: стандартен, джобен, класически и XL.

Достатъчно силен, за да надвие възрастен, американският побойник XL може да тежи повече от 60 кг.

Твърди се, че американските хулигани произхождат от САЩ в края на 80-те години на миналия век, когато са кръстосани американските питбул териери и американските стафордширски териери.

Те са кръстосани с други породи, за да се създаде още по-мускулесто куче.

United Kennel Club в САЩ казва, че Американският побойнищ е  " отлично семейно куче" с "нежно и приятелско" поведение, "въпреки мощния си вид".

В изявлението се казва, че „известно ниво на кучешка агресия е характерно за тази порода“, но също така се отбелязва, че „агресивното поведение към хората е нехарактерно“.

Докато САЩ признават American Bully като специфична порода, основните британски кучешки асоциации не го правят.

Според британската група за кампании Bully Watch, породата се е появила в Обединеното кралство едва „около 2014 или 2015 г.“, като броят им нараства бързо по време на пандемията от коронавирус.

Колко атаки е имало във Великобритания?

Американските побойници са участвали в няколко нашумели атаки в Обединеното кралство.

Последната предполагаема атака се случи в Уолсол, в английския регион Уест Мидландс. След смъртта на мъжа г-н Сунак обяви решението си да поиска забрана на породата.

11-годишно момиче беше нападнато от американски побойник XL в Бирмингам в събота. Двама мъже, които се намесиха, също бяха лекувани в болница след ухапване от животното.

През април 65-годишна баба беше убита, след като се опита да спре сбиване между двамата си американски побойници в дома си в Ливърпул. Съдебният лекар отбеляза, че тя е открита с "катастрофални наранявания".

Миналата година 17-месечно дете беше накъсано до смърт в собствения си дом от едно от кучетата в Сейнт Хелънс, една седмица след като семейството й го беше купило.

А през 2021 г. 10-годишният Джак Лис почина от тежки наранявания на врата и главата, след като беше нападнат от американски побойник XL в Карфили, Уелс. Майка му, Ема Уитфийлд, призова кучетата да бъдат забранени.

Забранени ли са в други страни?
Американските хулигани са незаконни в Турция и Обединените арабски емирства.

Породата също е ограничена в някои страни, включително Република Ирландия, където всеки американски побойник трябва да бъде с намордник и каишка, не по-дълга от 2 м (6 фута 7 инча), когато е на публично място.

Кои породи кучета са забранени в Обединеното кралство?
Съгласно Закона за опасните кучета на Обединеното кралство, който забранява всяко куче, което е „опасно извън контрол“, е против закона да притежавате следните породи:

Питбул териер
Японска Тоса
Дого Аржентинос
Фила Бразилейро
Кучетата, които споделят физически характеристики със забранените породи - като кръстоски - също са забранени.

Какво се случва, ако имате забранена порода в Обединеното кралство?
Полицията или местните надзиратели на кучета могат да отнемат кучето и да го задържат, дори ако не се държи опасно и не е подадено оплакване.

Ако въпросът стигне до съда, задължение на собственика е да докаже, че кучето му не е забранен тип. Ако не могат да го докажат или да се признаят за виновни, те ще бъдат осъдени за престъпление, за което наказанието е неограничена глоба или до шест месеца затвор. Кучето също ще бъде унищожено.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети