Мотивационно писмо при кандидатстване за работа: задължително ли е?

DenNews.bg
15.09.2023
размер на текста:

Писане на мотивационно писмо е задължителен елемент при търсене на работа ако искате да направите по-добро първо впечатление.

Този документ често се пренебрегва от кандидатите, но силно препоръчваме да го напишете. Мотивационното писмо ще ви помогне да привлечете вниманието на набиращия персонал към вашата кандидатура, да подчертае вашите заслуги като специалист. Особено полезно е големите компании и градове, където кандидатите са много. Например, ако търсите работа в София трябва да сте наясно, че за една обява ще има много желаещи. За това постарайте се да се откроите още с кандидатурата си.

Какво може да бъде отразено в мотивационното писмо:

• как разбрахте за свободното място;

• защо искате да работите за тази компания;

• кои са основните умения и постижения, които ще ви позволят да работите успешно на тази позиция;

• работни контакти на хора, които могат да дадат препоръки;

• вашите данни за контакт.

Изпратете автобиографията си и мотивационното си писмо

Когато най-накрая сте намерили подходящи свободни работни места, е време да кандидатствате за тях. Ако говорим за сайт за търсене на работа, тогава автобиография се изпраща само с едно натискане на бутон. Мотивационното писмо обикновено се прилага като файл.

Ако отговорите по имейл:
форматирайте правилно темата. Веднага трябва да стане ясно с каква цел пишете. Например „Резюме за позицията на редактор“ или „Отговор на свободното място на мениджър“;

Напишете мотивационно писмо в основния текст на писмото;
прикачете автобиографията си като отделен файл (doc или PDF). В заглавието му е препоръчително да посочите фамилното си име, желаната позиция, така че файлът да не бъде загубен в бъдеще.

Важно: на всеки работодател трябва да бъде изпратено отделно писмо. Не изпращайте предварително готов шаблон при никакви обстоятелства.

От тук насетне вашата задача е внимателно да се подготвите за интервюто с работодателя, за да се откроите от другите кандидати и да докажете, че сте идеално подходящи за позицията.

Ако вашата стратегия за търсене на работа не се провали, тогава на този етап вече сте получили една или повече покани за интервюта. И това все още не е победа, защото много кандидати най -вероятно ще бъдат интервюирани.

И, разбира се, въз основа на резултатите от интервюто, ще трябва сами да разберете дали наистина искате да работите в тази компания.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети