Какво трябва да знаете за битумните керемиди

DenNews.bg
15.09.2023
размер на текста:

Меките или гъвкави плочки съчетават здравината на метала, гъвкавостта на битума и екологичността на керамиката. Всичко това, заедно с ниската цена, направи материала популярен преди няколко години.

Състои се от няколко слоя битум, полимерни добавки и минерални стърготини. Характерно за качествените битумни керемиди е, че са многослойни. В центъра е импрегниран - битум платно от минерални влакна и органични смоли (фибростъкло). Той е този, който дава сила на цялата структура. Над и под платното има два слоя битум с полимерни добавки, които придават гъвкавост на материала. Предният декоративен слой е изработен от минерален чипс или базалтов гранулат: те изпълняват защитна функция и придават на плочката красив вид.

Подходящ за куполни покриви и всякакъв климат

Гъвкавите керемиди лесно пасват дори на сложни покривни конструкции с куполи и извити повърхности. Те прилягат плътно към покрива, така че осигуряват надеждно уплътнение, където класическите листови материали не могат да се справят.

Битумът се обогатява с полимерни добавки по време на производствения процес. В региони с горещ климат се използват плочки с атактичен полипропилен: той придава на материала устойчивост на ултравиолетово лъчение и високи температури. В региони с температурни разлики - с изкуствен каучук. Той е по-еластичен, поради което е по-издръжлив при всякакви метеорологични условия - горещо лято или студена зима.

Меките плочки са удобни за монтаж на сложни покриви с голям брой елементи. Всички вещества, от които се произвеждат гъвкавите плочки, са стабилни и не отделят вредни компоненти, поради което този материал е популярен в зеленото строителство.

Издържа поне 50 години

Гъвкавите плочки не са подложени на корозия или биологични повреди. Ако следвате проста технология за монтаж, можете да постигнете дълъг експлоатационен живот - най-малко 50 години.

Яркият цвят на горното покритие се запазва през всичките 50 години: слоят от трохи не избледнява на слънце.

Материалът не провежда електричество, така че не е необходимо да инсталирате мълниезащитна система. Дебелината на завършеното покритие на покрива е приблизително 1,5 см, така че гъвкавите плочки осигуряват добра звукоизолация. За сравнение: дебелината на металната плочка е само 0,5 мм.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети