Държавата осигурява безпроблемно начало на учебната година

DenNews.bg
13.09.2023
размер на текста:

 Държавата взима всички необходими мерки за безопасността на учениците в първия учебен ден и за безпроблемното начало на новата учебната година. Всички институции работят в синхрон, увери премиерът акад. Николай Денков на съвместна пресконференция с министрите на образованието и науката проф. Галин Цоков и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и с главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.
„Работи се усилено за подобряване на условията, в които ще учат децата“, подчерта министър-председателят. Ремонтните дейности в 507 училища вече са приключили, в 240 ще бъдат довършени до 15 септември т.г. В 63 ще продължат и след първия училищен звънец, но е създадена организация за нормалното притичане на учебния процес.
Общо около 90 000 учители ще преподават тази година. От тях 70 520 са в училищата и центровете за личностно развитие, останалите ще се грижат за децата в детските градини. Техните заплати се увеличиха с 15%, считано от 1 януари 2023 г. „По този начин се поддържа нивото от 125% спрямо средното възнаграждение в страната. За тази цел бяха осигурени допълнително 524 млн. лв. с бюджета за 2023 г.“, уточни министър-председателят.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети