Скандал в испанския футбол заради целувка и повдигане

DenNews.bg
26.08.2023
размер на текста:

Целувка по устните, и повдигане във въздуха между испанската футболна звезда Джени Ермосо и президентът на Испанската футболна федерация доведе до сериозне сътресения

Испанската футболна федерация заяви днес, че ще предприеме правни действия, за да защити своя президент Луис Рубиалес, въпреки че той е изправен пред буря от критики за това, че е сграбчил главата на звездата Джени Ермосо и я е целунал по устните след победата на Испания на Световната купа за жени.

В изявление, публикувано в ранните часове, федерацията каза, че ще покаже, че е имало лъжи за случилото се от страна на Хермосо или от хора, говорещи от нейно име. В изявлението на уебсайта на Кралската испанска футболна федерация се казва, че ще предприеме правни действия за защита на честта на Рубиалес, но не се казва в какво ще се състоят действията.

Рубиалес отказа в петък да подаде оставка като шеф на федерацията заради действията си миналата неделя в Сидни, опитвайки се да защити поведението си и нарече целувката "спонтанна, взаимна, еуфорична и по взаимно съгласие".

Хермосо каза, че не е дала съгласие за целувката и се чувства "уязвима и жертва на агресия".

Тя спечели подкрепата на испанското правителство, което, въпреки че не може да уволни Рубиалес, категорично осъди действията му и се опитва да го отстрани, като използва законова процедура пред спортен съд.

Испанският женски отбор също се разбунтува. В съвместно изявление, изпратено чрез техния профсъюз FUTPRO в петък вечерта, всичките 23 от отбора, спечелил купата, включително Хермосо, както и 32 други членове на отбора, казаха, че няма да играят международни мачове, докато Рубиалес остава начело на федерацията.

В същото изявление Хермосо отрече твърдението на Рубиалес, че целувката, която той й е дал, е по взаимно съгласие, като написа: „Искам да изясня, че както се вижда на изображенията, в нито един момент не съм дал съгласие за целувката, която той ми даде, и разбира се, в никакъв случай не съм искал да вдигна президента".

В изявлението си рано в събота федерацията каза: „Испанската футболна федерация и президентът, предвид сериозността на съдържанието на съобщението за пресата, ще започнат съответните правни действия.“

„Където има върховенство на закона... мненията се противопоставят с факти и доказателства, а лъжите се опровергават в съда.“

Федерацията и президентът ще покажат всяка от лъжите, които се разпространяват или от някой от името на играча, или, ако е приложимо, от самия играч“, се казва в него.

Изявлението беше придружено от четири снимки от събитието миналата неделя, за които се казва, че илюстрират твърдението на Рубиалес, че Хермосо го е хванала за бедрата.

Очакваше се Рубиалес да подаде оставка на извънредно заседание на федерацията в петък. Вместо това той многократно каза, че няма да напусне и се оплака, че „фалшиви феминистки“ се „опитват да ме убият“.

Действащият министър на труда Йоланда Диас нарече речта му "неприемлива". Тя написа в социалните медии: „Правителството трябва да действа и да вземе спешни мерки: безнаказаността за мачо действия приключи. Рубиалес не може да продължи да бъде на поста.“

Въпросите, свързани с пола, се превърнаха във важна тема в Испания през последните години. Десетки хиляди жени участваха в улични шествия, протестиращи срещу сексуалното малтретиране и насилие.

Воденото от социалистите коалиционно правителство ръководи правните реформи, включително относно равното заплащане, абортите, секс работата и правата на транссексуалните.

 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети