Руското военно командване е имало за цел да поеме контрола над Вагнер в Африка

DenNews.bg
26.08.2023
размер на текста:

Financial Times съобщи за мрачното бъдеще на операциите на Wagner Group в Африка след смъртта на Пригожин. Financial Times цитира хора, запознати с въпроса, според които неотдавнашното пътуване на Пригожин до Африка може да е имало за цел да попречи на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) да поеме контрола върху операциите на Вагнер в Африка. Този доклад е в съответствие с предишната оценка на ISW, че Пригожин вероятно се е опитвал да противодейства на усилията на руското Министерство на отбраната (МО) и Кремъл да отслабят и унищожат Вагнер след бунта . Изданието съобщава още, че дългогодишен познат на Пригожин е заявил, че операциите на Вагнер в Африка вероятно ще се затруднят без ръководството на Пригожин. Източник на изданието, близък до руското Министерство на отбраната, заяви, че е малко вероятно руската армия да успее да възпроизведе напълно операциите на Вагнер в Африка под ръководството на Пригожин, ако руското военно министерство наистина поеме Вагнер.

Забележките на руския президент Владимир Путин от 24 август относно смъртта на финансиста на Вагнер Евгений Пригожин установиха одобрената от Кремъл версия по въпроса, а руски правителствени служители, филиали на Кремъл и руското информационно пространство продължиха да следват тази линия на 25 август. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков осъди предположения и твърдения, че Путин е замесен в смъртта на Пригожин, наричайки ги „абсолютна лъжа.” Песков заяви, че все още няма официални съдебномедицински подробности за смъртта на Пригожин и твърди, че Путин не се е срещал с Пригожин в Кремъл през последните дни. Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров повтори част от езика на Путин за Вагнер и Пригожин, като заяви, че Пригожин „несъмнено има голям принос“ за руските военни усилия в Украйна. Руското информационно пространство до голяма степен последва одобрения от Кремъл наратив и продължава да се въздържа от свързване на Кремъл със самолетната катастрофа.

Някои видни гласове в руското информационно пространство обаче значително се отклониха от установения наратив на Путин. Бившият бодигард на Путин и настоящ губернатор на Тулска област Алексей Дюмин заяви, че е възможно да се „простят грешките и дори страхливостта, никога предателството“, и твърди, че Пригожин и основателят на Wagner Group Дмитрий Уткин не са „предатели“. Твърдението на Дюрин предполага, че бунтът на Вагнер от 24 юни всъщност не е бил бунт. Някои руски източници изтъкнаха Дюмин като възможен заместник на руския министър на отбраната Сергей Шойгу след бунта, а Путин направи публично изявление, че Шойгу запазва доминираща позиция. Командирът на руския батальон „Восток” Александър Ходаковски заяви на 25 август, че някои групи източници, с изключение на лишения от свобода пламенен националист Игор Гиркин, се опитват да използват смъртта на Пригожин, за да дискредитират руските власти, за да посеят нестабилност и твърди, че тези дискредитиращи кампании са знак за нестабилност в Русия. Ходаковски призова за освобождаването на Гиркин след смъртта на Пригожин на 23 август на основание, че са необходими повече (вероятно добри) хора, за да защитят Русия. Официалният акаунт на Гиркин в Telegram публикува изявление от него чрез неговия адвокат на 24 август, в което Гиркин твърди, че самолетната катастрофа на Пригожин е показател за задълбочаване на вълненията в Русия - отразявайки оплакването на Ходаковски. Гиркин също така твърди, че „90-те се завръщат“, което означава, че широките усилия на Путин да възстанови реда в Русия след хаоса и гангстеризма след падането на Съветския съюз са се провалили – директна атака срещу централен принцип на претендираната легитимност на Путин.

Беларуският президент Александър Лукашенко направи изявление относно смъртта на Пригожин на 25 август, което вероятно имаше за цел да балансира отношенията му с Кремъл с поддържането на вътрешен контрол, но също така пряко противоречи на предишните му изявления относно сделката, сключена от него между Кремъл и Пригожин. ISW неправилно прогнозира вчера, че Лукашенко ще се въздържи от публично изказване за смъртта на Пригожин, за да избегне изострянето на слабата си позиция пред Кремъл. Вероятното желание на Лукашенко да запази вида си на суверенен лидер изглежда е надвишило всички подобни опасения. Лукашенко увери, че Вагнер ще продължи да действа в Беларус според система, която той и Пригожин са изградили през последните месеци и че 10 000 служители на Вагнер ще бъдат в страната до няколко дни. Съобщава се, че контингентът на Вагнер в Беларус намалява през последните седмици, вероятно поради очевидно успешните усилия на Кремъл и руското Министерство на отбраната (МО) да отслабят Вагнер. Лукашенко директно отговори на сателитни изображения, показващи, че до една трета от палатките в лагера на Вагнер в Цел, Асиповичи, Беларус са били демонтирани през предходния месец и твърди, че Вагнер и беларуски служители са демонтирали само ненужни палатки, които не са необходими за очаквания брой на бойците на Вагнер.Изключително малко вероятно е 10 000 бойци на Вагнер да пристигнат в Беларус, нито толкова много служители на Вагнер са необходими като съветници и обучители, за да помогнат на Лукашенко да изгради неуточнена беларуска „договорна армия.”  Лукашенко рутинно се опитва да се представи като суверенен лидер въпреки текущата фактическа окупация на страната от Русия и вероятно се надява да попречи на местната публика да гледа на почти сигурното убийство на Пригожин от Путин като на едностранно отмяна на споразуменията, които е сключил от Кремъл с Вагнер.

Лукашенко също разшири ролята си в преговорите, довели до споразумението, сложило край на бунта на Вагнер от 24 юни. Лукашенко заявява, че по време на поредица от няколко обаждания е предупредил както Пригожин, така и Уткин, че натискането на бунта ще доведе до тяхната смърт, представяйки се отново като този, който е убедил Пригожин да прекрати бунта. Лукашенко вероятно се е надявал да подчертае първоначалната сделка и пристигането на Вагнер в Беларус като примери за способността му да взема решения на високо ниво за сигурността извън диктата на Кремъл. Лукашенко подкрепи наративната линия на Кремъл, че Путин няма абсолютно нищо общо с „злополуката“ на Пригожин, отхвърли твърденията, че ракета е свалила самолета и дори твърди, че е предупредил Пригожин чрез Путин за неуточнен опит за убийство. Лукашенко по-специално се опита да освободи от себе си всякаква отговорност за това, че не успя да защити Пригожин, твърдейки, че гаранциите за безопасност никога не са били част от разговорите, които е имал с Вагнер и Кремъл. Лукашенко посочи на 27 юни обаче, че Путин е „обещал“ както на Лукашенко, така и на Пригожин, че Пригожин и Вагнер ще се радват на неуточнени „гаранции за сигурност“ в Беларус

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети