Шампион по колоездене дава премия на Обиколката на България

DenNews.bg
25.08.2023
размер на текста:

 Седемкратният републикански шампион по колоездене на писта Иво Стефанов ще даде 1000 лева парична премия на колоездача, който първи пресече линията на 90 000-ния км. от създаването на Обиколката на България на 27 август. Юбилейният километър се пада в Саранци, известно като селото на музикантите от „Ку-Ку Бенд", като линията ще бъде точно пред кметството и „Парк Секвоя". Всички фенове на спорта и силните емоции ще се съберат там точно в 10, 10 часа, за да посрещнат и аплодират 120-те участници от 22 отбора от цял свят. Колоездачът, който в неделя първи ще пресече линията на 90-хилядния километър, ще получи паричната премия лично от колоездачния шампион и бизнесмен, по време на финала на първия етап в град Пирдоп. Обиколката на България е едно от първите и най-мащабните състезания в Европа и четвъртата най-стара в света. Тя стартира през 1924 година, а догодина ще бъде отбелязана 100-годишнина от създаването й. Надпреварата ще стартира в София, като състезателите трябва да изминат впечатляващите 705 километра. Организатор на прочутото съревнование е Българската федерация по колоездене.


От 27-ми август /неделя/ до 31-ви август /четвъртък/ т. г. ще се проведе 70-та Международна колоездачна обиколка на България. За повишаване безопасността на движение е необходимо шофьорите да карат внимателно, да спазват пътната сигнализация и въведената временна организация. По време на състезанието ще се ограничава поетапно движението в участъци от Подбалканския път I-6 София – Сливен – Бургас, II-35 Кърнаре – Троян, по третокласната пътна мрежа Троян – Велчево – Градница, по път II-44 Яворец – Габрово, през прохода „Шипка“ по път I-5 Габрово – Казанлък, по път III-488 Сливен – Градец, през „Котленски“ проход по път II-48 Градец – Котел, по път III-706 Филаретово – Величка и по път I-7 Менгишево – Велики Преслав – Шумен.

Временната организация на движение в участъците, по които ще преминават колоездачите, ще се въвежда непосредствено преди провеждането на състезанието. Колоната ще се води от два пилотни автомобила. В ограничените за движение отсечки ще бъде осигурен достъп, при необходимост, за автомобилите със специален режим на движение като линейки, пожарни и др.

За планиране пътуванията на шофьорите предоставяме маршрута на колоездачната обиколка, която преминава по участъци от републиканската пътна мрежа.

На 27-ми август е първият етап на състезанието, който преминава по Подбалканския път I-6 София – Пирдоп – Кърнаре и по път II-35 Кърнаре – Троян. Стартира в 9.15 ч. в София пред стадион „Васил Левски“, продължава в 15.30 ч. от Пирдоп и завършва в Троян.

На 28-ми август е вторият етап на състезанието, който преминава по третокласната пътна мрежа Троян – Велчево – Градница, по път II-44 Яворец – Габрово и през прохода „Шипка“ по път I-5 Габрово – Казанлък. Началният час е 14.30 ч. в Троян, а финалът е около 17 ч. в Казанлък.

На 29-ти август е третият етап от състезанието преминава по Подбалканския път I-6 Казанлък – Бургас. Започва в 13 ч. в Казанлък и завършва около 17 ч. в Бургас.

На 30-ти август е четвъртият етап от състезанието, който преминава по Подбалканския път I-6 Бургас – Сливен. Началният час е 14.15 ч. в Бургас, а финалът е около 17 ч. в Сливен.

На 31-ви август е петият етап от състезанието, който преминава по път III-488 Сливен – Градец, през „Котленски“ проход по път II-48 Градец – Котел, по път III-706 Филаретово – Величка и по път I-7 Менгишево – Велики Преслав – Шумен. Стартът е в 12:45 ч. в Сливен, а финалът на състезанието е около 16:30 ч. в Шумен.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и с необходимата дистанция, да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети