Байдън защити трудното си решение да изпрати на Украйна касетъчни бомби

DenNews.bg
08.07.2023
размер на текста:

 Президентът на САЩ Джо Байдън защити "много трудното си решение" да даде на Украйна касетъчни бомби, които са убивали цивилни, информира BBC.

Президентът каза, че му е отнело "известно време, за да бъде убеден да го направи", но е действал, защото "украинците са свършили боеприпасите".

Лидерът на Украйна приветства „навременния“ ход, докато московски пратеник критикува „цинизма“ на Вашингтон.

Касетъчните бомби са забранени от над 120 държави.

 Байдън каза пред CNN в интервю в петък, че е говорил със съюзниците за решението, което идва преди срещата на върха на НАТО в Литва следващата седмица.


Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза на ежедневния брифинг в Белия дом в петък, че служителите "признават, че касетъчните боеприпаси създават риск от нараняване на цивилни" от неексплодирали бомби.

„Ето защо отложихме решението толкова дълго, колкото можехме.“

Съливан каза, че Украйна изчерпва артилерията и се нуждае от „мост от доставки“, докато САЩ увеличават вътрешното производство.

„Няма да оставим Украйна беззащитна в нито един момент от този период на конфликт“, каза той.

Боеприпасите предизвикаха противоречия относно скоростта на повреда или неизправност, което означава, че неексплодиралите малки бомби могат да останат на земята с години и безразборно да детонират по-късно.

 Съливан каза пред репортери, че американските касетъчни бомби, изпратени в Украйна, са много по-безопасни от онези, които според него вече се използват от Русия в конфликта.

Той каза пред репортери, че тези в САЩ имат процент на неуспех под 2,5%, докато в Русия този процент е между 30-40%, каза той.

Ходът на Байдън ще заобиколи законите на САЩ, забраняващи производството, използването или трансфера на касетъчни боеприпаси с процент на отказ над 1%.

В началото на войната, когато Белият дом беше попитан за твърденията, че Русия е използвала касетъчни и вакуумни бомби, тогавашният прессекретар каза, че това би било потенциално „военно престъпление“, ако е истина.

Марта Хуртадо, говорейки за службата по правата на човека на ООН, каза в петък: "Използването на такива боеприпаси трябва да спре незабавно и да не се използва никъде."

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети