Пожарите в Гърция на карти и сателитни изображения показват степента на щетите

DenNews.bg
26.07.2023
размер на текста:

Пожарите в Гърция на карти и сателитни изображения показват степента на щетите

Десетки хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си и да се откажат от почивките на гръцките острови, включително Родос и Корфу, тъй като пожарите се разпространиха в региона.

Повече от 20 000 души са избягали от пламъците на острова след уикенда, най-голямата евакуация в Гърция заради горски пожар.

Около 16 000 души са били транспортирани по суша, а други 3000 са евакуирани по море, казва полицията. Други трябваше да напуснат по шосе или да използват собствен транспорт.

Те включват хиляди туристи, които трябваше да търсят временни убежища като спортни стадиони, преди да бъдат качени аварийните самолети от туристически компании.

Туристи са приютени на стадион, след като са били евакуирани след горски пожар

Но с Гърция в средата на дълъг период на екстремни горещини, които увеличиха риска от горски пожари в цялата страна, Родос не е единственото място, което е засегнато.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис казва, че страната е „във война“ с горските пожари и предупреждава, че я очакват „още три трудни дни“, преди температурите да паднат.

Министърът на гражданската защита Василис Кикилия каза, че пожарните екипи са се борили с повече от 500 пожара в цялата страна през последните 12 дни - включително в Мидеа на континента.

Пожарникарите също казват, че ситуацията в Корфу и Евия не е напълно овладяна.

И Крит, най-големият от гръцките острови, също беше поставен в състояние на повишена тревога поради изключителна опасност от пожар.

Ситуацията в Гърция е резултат от гореща вълна в Южна Европа и Северна Африка, която спомогна за създаването на сухи условия и също така позволи на пожарите да се разпространят в Сицилия, Хърватия, Алжир и Тунис.

Ситуацията би била „на практика невъзможна“ без предизвиканото от човека изменение на климата, казват учените, добавяйки, че то е направило горещата вълна в Европа с 2,5C по-гореща.

Повече от 40 души са загинали в Алжир, Италия и Гърция в резултат на пожарите - повечето, 34, в Алжир.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети