Български огнеборци помагат на бедстващата от пожари Гърция

DenNews.bg
22.07.2023
размер на текста:

Гл. комисар Джартов изпрати Модула за гасене на горски пожари на ГДПБЗН за Гърция
 

 В този момент изпращаме допълнително 50 пожарникари със седем пожарни автомобила - два за управление на силите и средствата и шест логистични. Модулът ни ще се присъедини към колегите, които вече се намират в Гърция. Така общият брой на пожарникарите, които ще работят на терен, става седемдесет. Очаквам групата да бъде разположена в района на Солун, коментира директорът на ГДПБЗН гл. комисар Ал. Джартов, който взе участие в инструктажа и изпращането на групата.

Във вчерашния ден българските пожарникари в Гърция са участвали в локализирането и ликвидирането на пожар в сухи треви и храсти, на площ от около 20 хектара. Освен от нашата страна на територията на южната ни съседка работят пожарни екипи от Румъния, Полша и Словакия. Франция и Италия оказват подкрепа на гръцката пожарна служба с летателни средства.

Припомняме, че българският модул за наземно гасене на пожари е част от европейския капацитет за реагиране при извънредни ситуации. Той е преминал успешно процедурата за сертифициране и участниците в него поддържат постоянна готовност за участие в международни мисии.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети