Белият дом потвърди, че Украйна вече използва американските касетъчни бомби

DenNews.bg
21.07.2023
размер на текста:

 

Белият дом потвърди, че Украйна използва американски касетъчни бомби срещу руските сили в страната, информира Би Би Си.

Говорителят на националната сигурност Джон Кърби каза, че първоначалната обратна връзка предполага, че те са били използвани "ефективно" срещу руски отбранителни позиции и операции.

Касетъчните бомби разпръскват множество бомби и са забранени от повече от 100 държави поради заплахата им за цивилните.

САЩ се съгласиха да ги доставят, за да увеличат доставките на боеприпаси за Украйна.

Украйна обеща, че бомбите ще бъдат използвани само за изтласкване при концентрация на руски вражески войници.

„Те ги използват по подходящ начин“, каза Кърби. „Те ги използват ефективно и всъщност оказват влияние върху руските отбранителни формирования и отбранителните маневри на Русия. Мисля, че мога да оставя нещата така.“

САЩ решиха да изпратят касетъчни бомби, след като Украйна предупреди, че боеприпасите й свършват по време на лятната й контраофанзива, която беше по-бавна и по-скъпа, отколкото мнозина се надяваха.

Президентът Джо Байдън нарече решението „много трудно“, докато неговите съюзници Обединеното кралство, Канада, Нова Зеландия и Испания се противопоставиха на използването им.

По-голямата част от изпратените артилерийски снаряди са с по-ниска от 2,35% „пропускливост“, референция към процента бомби, които не експлодират веднага и могат да останат заплаха с години.

Оръжията са ефективни, когато се използват срещу войски в окопи и укрепени позиции, тъй като правят големи зони твърде опасни за придвижване, докато не бъдат разчистени.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети