Денков връчи на Везенков почетен плакет за особен принос към българския спорт

DenNews.bg
17.07.2023
размер на текста:

Нова програма за подкрепа на елитния юношески и младежки спорт беше централна тема в разговора между министър-председателя акад. Николай Денков, българския баскетболист от световна величина Александър Везенков и министъра на младежта и спорта Димитър Илиев. Целта е да се помогне на спортистите на възраст между 18 г. и 23 г., когато се осъществява преходът между юношеския и младежкия спорт. Този период е ключов, за да може добрите резултати, които тогава младите ни надежди постигат, да бъдат продължени в елитния спорт.

„Вие сте вдъхновение за всички българи. Убеден съм, че Вашият успех ще бъде стимул за децата ни да започнат да спортуват активно“, обърна се премиерът към втория българин, който ще играе в Националната баскетболна асоциация на Съединените щати (NBA). Александър Везенков заяви готовност да участва в подготвяната национална кампания на Министерството на младежта и спорта за насърчаване на масовия спорт. В нея ще бъдат привлечени част от големите български спортисти. „Спортът дава увереност, обединява и е средство, чрез което децата да бъдат откъснати от електронните устройства“, категоричен беше министър Илиев.

Спортната инфраструктура в София и в държавните спортни училища към Министерството на младежта и спорта също беше тема на срещата. Стана ясно, че средства за ремонт и модернизация ще могат да бъдат осигурявани чрез нови целеви програми.

Министър-председателят връчи на Везенков почетен плакет за особен принос към българския спорт, а баскетболистът му подари своята фланелка с номер 41, с която доскоро се състезаваше за шампиона на Гърция „Олимпиакос“. От министър Илиев Александър Везенков получи българско знаме, което при победите в САЩ гордо да развява на игрището на „Сакраменто кингс“.

Александър Везенков е вторият българин след Георги Глушков, който ще играе в NBA. Най-добрият български спортист за 2022 г. подписа тригодишен договор със „Сакраменто кингс“. През изминалия сезон Везенков стана шампион на Гърция с "Олимпиакос", достигна до финал в Евролигата и стана най-полезен играч и топ реализатор в турнира. Българинът се представи отлично и с националната фланелка на Европейското първенство през 2022 г.

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети