Украинското посолство: Българските политици да не обвиняват Украйна заради целите си за местните избори

DenNews.bg
15.07.2023
размер на текста:

 Най-много Украйна иска мира, а именно агресора настоява да води война!. Така от Посолството на Украйна у нас се обръщат на страницата си във Фейсбук към родните ни политици по повод използването на войната в Украйна за техните политически цели преди местните избори наесен. 
***
Посолството на Украйна в Република България категорично заявява, че Украйна полага всички възможни усилия за възстановяването на мира.
Украинският народ, започвайки от 2014 година, героично се отбранява и отстоява своята териториална цялост и държавен суверенитет.
Русия като държава терорист продължава своята въоръжена агресия срещу Украйна, засилвайки заплахите и ядрения шантаж срещу демократична международна общност.
Прехвърлянето на вината върху Украйна, която бе вероломно нападната от северната си съседка, за водената война е одна от най-разпространените опорни тези на руската пропаганда и хибридната война в Европа.
Само кремълският режим и неговите последователи избягват да наричат войната на русия срещу Украйна с думата «война», маскирайки руската агресия и геноцида срещу украинския народ под формулировките «конфликт» и «специална операция».
Искаме да подчертаем, че предоставянето на средства за отбрана на Украйна не води към увеличаването на количеството на жертви и разрушения, точно обратно – това означава повече спасени животи както на обикновенните граждани, техните семейства и деца, така и на домовете и жилищата им.
Предоставянето на гаранции за безопасност на Украйна – това са гаранции и за безопасността на Европа, включително и на България.
Вземайки пред вид стартиралата предизборна кампания за местни избори, Посолството се обръща към определени политически сили с призив да се въздържат да исползват обвинения срещу Украйна, която страда от руската военна агресия, за постигането на ситуативни политически цели.
Това се отнася и за спекулациите с укринските граждани от български произход, многобройната българска диаспора в Украйна. Те, както и представителите на други национални малцинства, са патриоти на своята държава и защитават домовете си и роднините си от зверствата на руските окупатори.
Украйна е благодарна на Република България за предоставяне на помощи и непрекъснатата подкрепа в политическа, военно-техническа, финансова и хуманитарна сфери.
Посолството на Украйна искрено благодари на милионите българи, които са проявили съпричасност и протегнали ръка за помощ в този исключително труден за украинския народ момент.
Ползвайки се от случая, Посолството на Украйна благодари на всички приятели за проявения интерес към посещението в Република България на Президента на Украйна Володимир Зеленски на 6 юли тази година.
Наистина съжаляваме, че формата и времевите рамки за подготовката на това посещение не позволиха всички наши истински приятели, поддържници, дарители и доброволци да присътстват на публичната дискусия. Много е важно синергията на обеденинието да продължи да работи както за укрепването на международната коалиция, установяването на траен мир в Европа, така и за развитието на приятелските украинско-български отношения.
За справка:
През 506 дни на войната на русия срещу Украйна:
- образовани 97 314 дела относно военните престъпления на руските окупационни войски в Украйна;
- 10636 убити цивилни граждани на Украйна , включително 494 деца;
- изчезнали 15 254 граждани, включително 1052 деца;
- депортирани в русия са повече от 200 хиляди украински деца;
- разрушени повече от 110 хиляди инфрастуктурни обекти в Украйна ;
- 20% от територията на Украйна, със статут на защитени зони са засегнати от война;
- минирано е 10% селскостопански земи;
- 2,4 милиона хектара гори са минирани и/или повредени след де-окупацията;
- 495 хиляди хектара на горите се намират в окупираните територии.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети