Шестимата прокурори оттеглиха искането си за оставката на Гешев

DenNews.bg
08.06.2023
размер на текста:

Пленумът на Висшия съдебен съвет прекрати процедурата по чл. 175, ал. 5, във връзка с чл. 173 от ЗСВ, открита по предложението от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев, поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, за тежко нарушение на служебните задължения.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

То бе прието, след като шестимата вносители оттеглиха предложението си, като се мотивираха с постановление на Софийска градска прокуратура от 02.06.2023 г., с което се прави отказ да се образува производство по сигнал, изводите по което показват, че не е извършено твърдяното от предложителите нарушение на главния прокурор.

Заседанието на Пленума на ВСС продължава по второто предложение от четирима членове на Висшия съдебен съвет, внесено на 22.05.2023 г. е по реда на чл. 175, ал. 5, във връзка с чл. 173, ал. 3 от Закона за съдебната власт, на основание чл. 129, ал. 3, т. 5, предложение последно от Конституцията на Република България – поради действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети