Димът от пожарите в Канада стигна до Ню Йорк

DenNews.bg
07.06.2023
размер на текста:


Издадени са предупреждения за високорисково качество на въздуха за милиони хора в Северна Америка поради продължаващите горски пожари в Канада.

Дим от горски пожари покрива големи градове в Онтарио и Квебек, включително Торонто и околните райони.

Димът е достигнал до Ню Йорк и Кънектикът, където качеството на въздуха е класифицирано като "нездравословно".

Голяма част от дима идва от Квебек, където горят 160 пожара.

Министерството на околната среда на Канада издаде най-строгото си предупреждение във вторник за Отава, считайки качеството на въздуха в канадската столица за „много висок риск“ за здравето на хората.

В Торонто и околните райони качеството на въздуха е класифицирано като „висок риск“.

Междувременно Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) класифицира качеството на въздуха в голяма част от североизточната част на САЩ като „нездравословно“, особено за хора, които вече са имали респираторни проблеми.

Препоръките за качеството на въздуха включват голяма част от Ню Йорк и Кънектикът. Те също се простират на север до Бостън и на юг до Питсбърг и Вашингтон.

Части от източна Пенсилвания, Ню Йорк и Нова Англия са видели своя индекс за качество на въздуха в топ 200, което означава условия, които са „много нездравословни за всички“.

В Ню Йорк снимки, направени във вторник сутринта, показаха оранжева мъгла, покриваща силуета на града поради дима от горския пожар от Канада, който пътува на юг.

Служителите в областта на общественото здравеопазване предупредиха хората да не спортуват навън и да сведат до минимум излагането си на дим, доколкото е възможно, тъй като въздухът крие непосредствени и дългосрочни рискове за здравето.

Канада продължава да наблюдава по-активен сезон на горски пожари от обикновено. Федералните служители предупредиха в понеделник, че това лято може да доведе до най-големите пожари в Канада досега поради сухи и горещи условия, които се прогнозират за голяма част от сезона.

Пожарите в цялата страна вече са изгорили повече от 3,3 милиона хектара земя - площ, която е 12 пъти повече от 10-годишната средна стойност за това време на годината.

Хиляди хора бяха евакуирани в цялата страна, включително в Квебек, където до момента пожарите са изпепелили около 200 000 хектара.

Големи пожари също горяха в Британска Колумбия, Алберта, Онтарио, Нова Скотия и Северозападните територии.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети