Д-р Ива Гаврилова- един от водещите лекари за меланом у нас, обяви поредица от дати за безплатни прегледи за през юни и юли

DenNews.bg
05.06.2023
размер на текста:

 
Д-р Ива Гаврилова - един от водещите лекари за меланом у нас – обяви поредица от дати за безплатни прегледи за меланом през юни и юли, с което продължава инициативите от кампанията на Световната здравна организция – „Месец на осведомеността за меланома“. Консултациите си д-р Гаврилова фокусира върху потенциално застрашени групи – близки родственици на пациенти с меланом и хора с потенциално опасни кожни образувания (дългогодишни пигментни бенки, които са променили формата, релефа и цвета си).
Всяка година, по данни на Globocan, в България се установяват над 600 нови случая на меланом и броят им нараства с 3 до 5% ежегодно. Въпреки че заболяването засяга предимно хора над средна възраст (65+), то може да се появи на всяка възраст. Приблизително половината от засегнатите са хора между 35 и 55 години. Все по-често се диагностицират и пациенти под 40-годишна възраст, включително и деца.
За разлика от редица държави по света, където профилактиката се извършва периодично и е превърната в държавна политика, тук откриването на меланом обикновено става случайно от самите пациенти или от техен близък, в доста напреднал етап от развитието на заболяването. Колкото по-рано се открие и лекува меланомът, толкова по-големи са шансовете за възстановяване и пълноценен живот след диагнозата. Близките на пациентите с меланом, логично, се притесняват и за своето здраве, но липсата на здравна култура, незнанието за формите на наследственост при кожните тумори или поради страх, рядко търсят консултация със специалист.
„Превенцията и профилактиката са изключително важни при меланома. Макар наследствеността при рака на кожата да е много ниска и се различава от фамилните форми на заболяванията, където има унаследяване, се препоръчва скрининг на близките родственици при диагностициран меланом в семейството“, каза д-р Гаврилова. По думите й братя, сестри и децата на пациенти с меланом е нужно поне веднъж да бъдат прегледани обстойно, за да се знае дали някой от тях има рискови образувания, които трябва да наблюдава и дали има нужда от периодично проследяване или не.
Първата група безплатни прегледи са предназначени за близки родственици на пациенти с меланом – техни деца, братя и сестри. Прегледите ще се проведат на 19.06 и 26.06.2023 г. от 9:00 до 13:00 часа в амбулатория „Д-р Гаврилови Онкоконсулт“, до изчерпване на свободните места (ул. „Преславска планина“ №2, София). Нужно е предварително записване на телефон +359 884 154 224.
За хора, които са забелязали, че пигментна бенка, която имат от дълго време, е променила формата и размера си, също ще има възможност да се прегледат безплатно. Д-р Гаврилова обяви две нови дати, специално за профилактика на потенциално опасни образувания, в партньорство с клиника Хигия NV. Под променени бенки разбираме такива с неравни очертания, неправилна форма, неравномерна пигментация или установено нарастване, с изпъкване над кожата. Прегледите ще се проведат на 7.06 и 7.07.2023 г. от 8.30 до 12:00 ч. в Клиника Хигия NV до изчерпване на свободните места (бул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София). За записване: +359 886 500 421.
Д-р Ива Гаврилова, дм е хирург-онколог с дългогодишен опит в Клиниката по онкодерматология в УСБАЛО – София, специализирана в диагностиката и оперативното лечение на кожни тумори. Тя е член на УС и секретар на Българската асоциация по дермато-онкология; координатор на Европейския меланомен регистър за България.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети