Русия обяви, че е осуетила украинската офанзива в Донецк

DenNews.bg
05.06.2023
размер на текста:

Руското министерство на отбраната съобщи, че е осуетило голяма украинска офанзива в Донецк, като твърди, че е убило 250 войници и е унищожило бронирани превозни средства.

Но няма коментар от Киев и твърдението на Русия не е независимо потвърдено.

Украинската контраофанзива се очаква отдавна, но Киев казва, че няма да даде предварително предупреждение за нейното начало.

И не е ясно дали предполагаемите атаки показват, че новата офанзива за отвоюване на украинска земя от руските сили е започнала сериозно.

Руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е започнала "мащабна офанзива" в района на Донецк в неделя с помощта на шест механизирани и два танкови батальона.

В него се твърди, че украинците са се опитали да пробият руската отбрана в това, което Киев смята за най-уязвимата част от фронтовата линия, но че "не е постигнало задачите си, не е имало успех".

Москва твърди, че Украйна е загубила 250 войници, както и 16 танка.

Украйна планира от месеци контранастъпление. Но искаше възможно най-много време за обучение на войски и получаване на военно оборудване от западните съюзници.

Длъжностни лица в Киев предупредиха срещу публични спекулации относно офанзивата, заявявайки, че тя може да помогне на врага.

„Плановете обичат тишината. Няма да има съобщение за началото“, каза министерството на отбраната във видео, публикувано в Telegram в неделя.

Кадрите показват маскирани и добре въоръжени войници, които държат пръсти срещу устните си.

Много е заложено на карта, защото правителството в Киев трябва да покаже на народа на Украйна - и на западните съюзници - че може да пробие руските линии, да сложи край на ефективната военна безизходица и да си върне част от суверенната си територия.

В понеделник сутринта командирът на сухопътните сили на Украйна Александър Сирски каза, че войските се „движат напред“ към Бахмут и са унищожили руска позиция близо до града.

Кои са бойците, проникнали в Русия от Украйна?
На други места бойци, които се противопоставят на правителството в Москва, казват, че са заловили няколко руски войници в Белгород, близо до границата с Украйна.

Твърдението беше направено от легиона "Свобода на Русия" (FRL), който описа съобщението като съвместно изявление с Руския доброволчески корпус (RDK).

И двете групи искат да свалят президента Владимир Путин. Те се противопоставят на пълномащабното нахлуване в Украйна, което той започна през февруари миналата година.

Висшият служител на Белгород Вячеслав Гладков отговори, че се е съгласил да се срещне с похитителите на мъжете, ако войниците са все още живи. Но по-късно бойците казаха, че губернаторът "не е намерил смелост" да се срещне с тях и те ще предадат пленниците си на Украйна.

Русия обвини Украйна за неотдавнашните атаки в граничните й територии, но Киев отрича да е пряко замесен.

По-късно Гладков каза, че енергийна централа в Белгород е горяла след нападение с дрон.

Няма независимо потвърждение за атаката, но Москва твърди, че регионът е бил редовна цел на атаки с дронове от Украйна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети