288 жертви и 850 ранени след влаковата катастрофа в Индия

DenNews.bg
03.06.2023
размер на текста:

Най-малко 288 души са убити и 850 са ранени при сблъсък на няколко влака в източния щат Одиша в Индия, съобщиха официални лица.

Повече от 200 линейки са били изпратени на мястото на произшествието в квартал Баласор, казва главният секретар на Одиша Прадип Джена.

Смята се, че един пътнически влак е дерайлирал, преди да бъде ударен от друг на съседния коловоз късно в петък.

Това е най-тежката влакова катастрофа в Индия този век. Властите казват, че се очаква броят на жертвите да нарасне още повече.

Повече от 100 допълнителни лекари са били мобилизирани.

В ход са спасителни операции на мястото на злополуката и се предоставя цялата възможна помощ на засегнатите

В щата е обявен ден на траур.

Смята се, че няколко вагона от Shalimar-Chennai Coromandel Express са дерайлирали около 19:00 часа местно време (13:30 GMT), като някои от тях са се озовали на противоположния коловоз.

След това се смята, че друг влак - Howrah Superfast Express, пътуващ от Yesvantpur до Howrah, се е ударил в обърнатите вагони.

Индийските власти казаха, че товарен влак, който е бил неподвижен на мястото, също е участвал в инцидента. Те не предоставиха повече подробности.

 

Местни автобусни компании също помагаха за транспортирането на ранени пътници.

Индия има една от най-големите железопътни мрежи в света и произшествията са често срещани, въпреки че последователните правителства инвестират стотици милиони долари за подобряване на инфраструктурата, казва регионалният редактор на BBC за Южна Азия Анбарасан Етираджан.

Най-лошата влакова катастрофа в Индия беше през 1981 г., когато претъпкан пътнически влак беше отнесен от релсите и влязъл в река по време на циклон в щата Бихар, убивайки най-малко 800 души.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети