Наказателното дело срещу Пригожин се прекратява, той заминава за Беларус

DenNews.bg
24.06.2023
размер на текста:

Наказателното дело срещу ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин ще бъде прекратено, той ще замине за Беларус, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.
Официалният представител не уточни какво точно ще прави Пригожин в бившата съветска република.
По-рано пресслужбата на президента на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че Пригожин е приел предложението му да спре настъплението на Вагнер през Русия и да предприеме по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението. Уточнява се, че "на масата е изгоден и приемлив вариант за разрешаване на ситуацията с гаранции за сигурност на бойците от групировката".
След това шефът на ЧВК Вагнер каза, че неговите колони се връщат обратно в полевите лагери.
Снощи Центърът за връзки с обществеността на ФСБ съобщи, че цялата информация, разпространена в социалните мрежи от името на Евгений Пригожин за "ракетно-бомбени удари, нанесени от Министерството на отбраната на тиловите части на ЧВК "Вагнер", не отговаря на истината и представлява информационна провокация Същото казаха и в Министерството на отбраната.Отделът на ФСБ образува наказателно дело срещу Пригожин по член 279 от Наказателния кодекс („Организиране на въоръжен бунт“).
Президентът Владимир Путин в обръщение към руснаците каза, че всички отговорни за опита за бунт ще понесат неизбежно наказание, ще отговарят пред закона и народа. Той също така отбеляза, че ще бъдат предприети решителни действия за стабилизиране на ситуацията в Ростов на Дон, където работата на гражданските и военни власти е фактически блокирана.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети