Денков: И служебното правителство изпращаше военна помощ за Украйна

DenNews.bg
23.06.2023
размер на текста:

 Участието на България в НАТО е единствената гаранция за нейната сигурност. Като част от този пакт за колективна сигурност страната ни трябва стриктно да спазва всички изисквания, които следват от това участие, и да изпълнява задълженията си. Това заяви министър-председателят акад. Денков пред журналисти в Народното събрание. Премиерът даде пример с държави като Украйна, Молдова, Армения, Грузия, които не са членове на алианса и имат сериозни проблеми за разлика от Балтийските държави, които са малки, но участват в пакта и са защитени от външна агресия.

 

Акад. Денков подчерта, че правителството стриктно спазва решенията на Народното събрание. Той припомни, че служебният кабинет също е изпращал военна помощ на Украйна и потвърди, че подготвяният в момента пакет е подобен на вече изпратените от служебното правителство.

 

„Министерският съвет работи на високи обороти. Както казвам от първия ден обаче, от това Народно събрание има смисъл, само ако законодателната и управленската програма са координирани помежду си и се изпълняват и двете. Няма никакъв смисъл правителството да подготвя едни закони, след което те да влязат в парламента и да бъдат приети други, които придвижват България в друга посока“, каза премиерът в отговор на журналистически въпрос.

 

Министър-председателят изрази безпокойство от рязкото отклонение от договорената законодателна програма и изрази надежда, че парламентарните групи, подкрепящи кабинета, ще се върнат към нея. Той подчерта, че всички министри и назначени досега заместник-министри са съгласувани с вицепремиера Мария Габриел и ГЕРБ-СДС. Затова назначенията стават по-бавно. Акад. Денков очаква по същата процедура да се изберат и областните управители. По думите на премиера това е механизъм за намиране на консенсусни лица, който до момента води до успех, и спирането му създава огромен риск да се разпадне цялата структура на управление.

 

Министър-председателят призова народните представители от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се върнат към съгласието и по отношение на предвидения борд, в рамките на който да се обсъждат номинациите за регулаторните органи, така че да се гарантира тяхната висока експертиза.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети