3 месеца след излизане от затвора за кражби, рецидивист отново попадна в ареста за същото

DenNews.bgР
02.06.2023
размер на текста:

 Районен съд – Дупница взе мярка за неотклонение ,,Задържане под стража”, по отношение на 35- годишен дупничанин, който е привлечен като обвиняем за кражба, извършена в условията на опасен рецидив. Съдът уважи искането на РП- Кюстендил, т. о. Дупница за вземане на най- тежката мярка за неотклонение.
Д. Е. е привлечен като обвиняем за това, че на 30.05.2023 г., около 04, 00 ч., на ул. „Ал. Батенберг“ в гр. Дупница, от лек автомобил са отнети акумулаторен циркуляр, акумулаторен винтоверт и пистолет за боядисване от владението на собственика им, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои - престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 29, ал. 1, б. „а” от НК, което е наказуемо с наказание „лишаване от свобода“ от две до десет години.
Съдът намира, че от доказателствената съвкупност събрана по делото, към този изключително ранен и начален за наказателното производство момент, може да се направи обосновано предположение, че именно обвиняемият най-вероятно е съпричастен към извършване на деянието. Съдът счита, че е налице и другата задължителна предпоставка - реална опасност от извършване на друго престъпление, ако не бъде взета изобщо или алтернативно бъде взета друга по-лека мярка за неотклонение по отношение на обвиняемия. Тази опасност се извежда от множеството осъждания на лицето за престъпления против собствеността, вкл. и при условията на опасен рецидив. Не без значение за съда е и обстоятелството, че обсъжданото деяние е извършено в много кратък срок, около 3 месеца, след ефективното изтърпяване на последно наложено му наказание лишаване от свобода, пише в мотивите на съдия Страхил Гошев. Съдът приема, че и е налице реална опасност обвиняемият да се укрие, ако не бъде задържан, тъй като той явно не пребивава изобщо на регистрирания си постоянен адрес, а живее на нерегистриран и непотвърден адрес на територията на гр. Перник, като наред с това има и данни, че е мобилен и явно отсяда сам или със семейството си в различни градове и на различни адреси при свои роднини. Съобразно вида и тежестта на обвинението, респ. с оглед евентуалното, бъдещо и възможно ефективно наказание обуславя реалността, а не само хипотетичността на опасността, същият да предприеме действия по укриването си в населени места на територията на република България, на които не е добре известен на органите на МВР, ако не бъде задържан под стража.
Определението на РС – Дупница, с което по отношение на Данчо. Е. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест, в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети