Байдън се спъна в торба с пясък и падна на церемония на щатските ВВС

DenNews.bg
02.06.2023
размер на текста:

 Президентът на САЩ Джо Байдън се спъна и падна, докато раздаваше дипломи на церемония по дипломирането на Академията на военновъздушните сили на САЩ в Колорадо, информира Би Би Си.

 Байдън, който е най-старият действащ президент на нацията на 80 години, му помогнаха да се изправи и изглеждаше невредим.

Президентът беше прав около час и половина, за да се ръкува с всеки от 921-те завършващи кадети.

Директорът по комуникациите на Белия дом каза по-рано, че "той е добре".

„Имаше торба с пясък на сцената, докато той се ръкуваше“, написа Бен Лаболт в Twitter след падането в четвъртък.

„Бях натоварен с пясък“, пошегува се усмихнатият президент пред репортери, когато пристигна обратно в Белия дом същата вечер.

По-рано в доклад на пресата в Белия дом се казва, че г-н Байдън се е спънал в черен чувал с пясък, докато се е движел на сцената.

Кадри от инцидента показват, че г-н Байдън изглежда сочи към една от двете торби с пясък, използвани за подпиране, докато му помагат служител на военновъздушните сили и двама членове на неговия екип от тайните служби.

Той беше видян да се връща към мястото си без чужда помощ и по-късно да тича обратно към кортежа си, когато церемонията приключи малко след инцидента.

Репортерът на басейна добави, че президентът не е отговарял на въпроси, когато се е върнал в самолета си.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че  Байдън се чувства „напълно добре“ и се е качил на самолета с „широка усмивка“.

Критиците казват, че Байдън е твърде стар, за да се кандидатира за втори президентски мандат.

Последните проучвания показват, че мнозинството от гласоподавателите в САЩ са загрижени за напредналата му възраст. Той ще бъде на 82 в началото на втори мандат, ако спечели.

Това падане, в допълнение към предишните препъвания от велосипеда му и по пътя нагоре по стълбите на Air Force One, може да добави към тези опасения.

Бившият президент Доналд Тръмп, фаворитът на Републиканската партия, който ще се изправи срещу г-н Байдън на изборите за Белия дом през 2024 г., реагира на инцидента от предизборно събитие в Айова, като каза, че „цялата работа е лудост“.

„Надявам се, че не е пострадал“, каза 76-годишният Тръмп, който често се е подигравал на възрастта на Байдън. 

„Трябва да внимавате с това, защото не го правите – вие не искате това. Дори ако трябва да слезете с пръсти надолу по рампата“, добави Тръмп, очевидно имайки предвид собственото си внимателно излизане от сцената, което направи заглавия през 2020 г.

По това време той каза, че рампата на Военната академия на САЩ в Уест Пойнт, Ню Йорк, е хлъзгава и отхвърли последвалите медийни въпроси за собственото си здраве като фалшива новина.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, друг претендент за републиканската номинация през 2024 г., също реагира на падането по време на предизборно събитие в Ню Хемпшир: „Надяваме се и пожелаваме на Джо Байдън бързо възстановяване от всички наранявания, които може да е получил.

„Но също така желаем на Съединените американски щати бързо възстановяване от нараняванията, които претърпяха заради Джо Байдън и неговата политика.“

Последният физически преглед на Байдън се проведе през февруари.

Лекарят на Белия дом д-р Кевин О'Конър написа тогава: "Президентът остава годен за служба и изпълнява напълно всичките си отговорности без никакви изключения или усилия."

Д-р О'Конър добави, че г-н Байдън ходи със „скована походка“, до голяма степен причинена от износване на гръбначния му стълб и увреждане на нервите в краката му, но че състоянието му е непроменено от предишен медицински преглед през ноември 2021 г.

Г-н Байдън едва ли е първият главнокомандващ, който губи опора пред камерите.

Президентът Барак Обама се спъна, докато се качваше по стълбите на събитие през 2012 г., докато президентът Джералд Форд падна по стълбите на Air Force One през 1975 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети