Откриха в джунглата 4 братя и сестри, оцелели при самолетна катастрофа

DenNews.bg
10.06.2023
размер на текста:


Четири деца бяха открити живи повече от месец след като самолетът им се разби в джунглата на Амазонка в Колумбия, каза президентът на страната.

Братята и сестрите, на 13, 9, 4 години и бебе на една годинка, са били на борда на самолета с майка си, пилот и втори пилот, когато той се разби на 1 май.

Майка им и останалите възрастни на борда на самолета са загинали.

Президентът Густаво Петро каза, че намирането на децата след седмици издирване е "радост за цялата страна".

Той го нарече "вълшебен ден" и добави: "Те бяха сами, те сами постигнаха пример за тотално оцеляване, който ще остане в историята.

„Тези деца днес са децата на мира и децата на Колумбия.

 Петро сподели снимка на няколко членове на военните и местната общност, които се грижат за братята и сестрите, които са в неизвестност от 40 дни.

Той каза, че децата са получавали медицинска помощ - и че е говорил с дядо им, който му казал, че "майката джунгла ги е върнала".

Децата бяха откарани със самолет до столицата на Колумбия Богота, където ги чакаха линейки, за да ги откарат в болница за по-нататъшно медицинско лечение.

Съобщава се, че децата са оцелели 16 дни в джунглата
Самолетът Cessna 206, с който са пътували децата и майка им преди катастрофата, е летял от Араракуара, в провинция Амазонас, до Сан Хосе дел Гуавиаре, когато е издал предупреждение за повреда на двигателя.

Телата на тримата възрастни, които са били с тях, са намерени на мястото на катастрофата от армията.

Предварителната информация от властите за гражданска авиация предполага, че децата са избягали от останките и са се скитали в тропическите гори, за да намерят помощ, съобщи агенция Ройтерс.

Започва мащабно издирване и през май спасителите откриват предмети, оставени от децата, включително детска бутилка за пиене, чифт ножици, ластик за коса и импровизиран подслон.

Бяха открити и малки отпечатъци, които накараха екипите за търсене да повярват, че те са оцелели след сблъсъка и са живи в тропическите гори, които са дом на ягуари, змии и други хищници.

Децата принадлежат към местната група Хуитото и членовете на тяхната общност се надявали, че знанията им за плодовете и уменията за оцеляване в джунглата ще им дадат по-добър шанс да оцелеят.

Местните жители се присъединиха към операцията по издирването и хеликоптерите излъчиха съобщение от бабата на децата, записано на езика хуитото, призовавайки ги да спрат да се движат, за да ги открият по-лесно.

Президентът на Колумбия беше подложен на критики миналия месец, когато туит, публикуван в акаунта му, обяви, че децата са открити.

Той изтри туита на следващия ден, като каза, че информацията, предоставена от колумбийската агенция за закрила на детето, не може да бъде потвърдена.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети