Хампарцумян: Не трябва да има референдум за еврото, незаконно е

DenNews.bg
08.05.2023
размер на текста:

Не трябва да има референдум за това дали да приемем еврото, защото е незаконен и противоречи на ангажиментите, които сме поели. Това заяви в ефира на Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му най-бързият начин, парадоксално да приемем валутата в обращение, е ако допитването се случи и бъде прието. На следващия ден хората ще се наредят пред банките да си обърнат левовете в нещо по-добро, защото България ще катастрофира финансово, допълни той.

Несъгласие с тезата на Хампарцумян изрази икономистът Тодор Сапунаров. Според него трябва да има референдум, защото това води до информиран избор на цялото общество. Така направиха Швеция и Дания, поясни той.

Старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов посочи, че цялата критика срещу приемането на еврото е, че ще доведе до голяма инфлация. Направих проучване на всички страни, които са го приели. В тези държави инфлацията е спаднала, уточни Ангелов.

Критерият за инфлацията трябва да е изпълнен дългосрочно, а не само през последната една година. Приемането на еврото не е тест за който се подготвяме, отиваме, взимаме го и готово. Това е въпрос на манталитет, на водене на дългосрочна политика, изтъкна главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

Припомняме, че целта пред България бе да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 г. Служебният финансов министър Росица Велкова заяви на брифинг, че страната ни се отказва от тази дата, тъй като не изпълнява Маастрихтските критерий. По време на визита у нас заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис посочи, че 2025 г. е реалистичната дата, в която България би могла да стане част от клуба на богатите.

Политическата партия Възраждане събра над 600 000 подписа за провеждането на референдум за запазване на българския лев до 2043 година

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети