Загиналият в Италия агент на МОСАД бил геният на израелското разузнаване

DenNews.bg
31.05.2023
размер на текста:

Днес следобед, 31 май, 50-годишният Ерез Шимони, бивш служител на външното разузнаване на Мосад, който загина в резултат на бедствие на езерото Маджоре в Италия, беше погребан на гробище в Ашкелон, информира News.ru

Ковчегът на Шимони беше доставен в Израел сутринта на 31 май.Кабинетът на ръководителя на правителството от името на Мосад съобщи, че сутринта на 31 май в Израел е доставен ковчег с тялото на бивш офицер от разузнаването, починал в Италия.

По-рано бе позволено да се публикува името на загиналите при бедствието на езерото Маджоре. Това е Ерез Шимони, който е бил на 50 години по време на смъртта си.

В изявление от кабинета на министър-председателя се казва, че подробностите от биографията на Шимони няма да бъдат публикувани поради естеството на службата му.


Междувременно органите на реда в Италия задържаха капитана на преобърналата се яхта Клаудио Карминати. Капитанът е заподозрян в непредумишлено убийство и небрежност.

Според полицейски подозрения на борда на яхтата е имало 24 души при максимално разрешен товар от 15 души.

По време на разпита капитанът заявил, че не е знаел за приближаващата буря и не е могъл да предотврати катастрофата.


Италианските медии съобщиха също, че Мосад е поискал разяснение от италианските власти за това как е възможна тази катастрофа.

Припомняме, според италианските медии в Ломбардия се проведе работна среща на ветерани от италианското и израелското разузнаване за обмен на информация. Срещата обаче се проточи толкова много, че израелците изпуснаха обратния полет и бяха принудени да останат за уикенда. Тогава беше решено да отпразнуват нечий рожден ден на развлекателна лодка.

В резултат на внезапна силна буря в района на лодката се образува водовъртеж, който я преобръща. Голяма част от пътниците, които са се озовали във водата, са се добрали сами до брега. Няколко души бяха спасени от капитаните на други лодки, които се притекоха на помощ.


Освен израелците, в резултат на катастрофата загинаха италианските разузнавачи Клаудио Алонзи (62) и Тициана Барноби (53) и съпругата на капитана на лодката, руската гражданка Анна Божкова (50).

Иранската информационна агенция Mehr пише, че бедствието при езерото Маджоре, което уби ветеран от израелската разузнавателна служба Мосад, е станало около първата годишнина от смъртта на полковника от Корпуса на гвардейците на ислямската революция Саяд Ходай, който беше застрелян в Техеран на май 22, 2022 г.


Ходай е отговорен за действията Корпуса на гвардейците на ислямската революцияв Сирия и за терористичните нападения и саботажи срещу Израел. Той беше застрелян от двама убийци, които успяха да избягат. Тогава иранските власти прехвърлиха отговорността за ликвидирането му на израелския Мосад.

Иранските власти или командването на КСИР не са направили изявления, че смъртта на ветерана от Мосад е резултат от саботаж. Не само агенция Mehr, но и някои други ирански медии намекват, че тази смърт не е резултат от природно бедствие.

Израелската военна цензура разреши публикуването на името на бивш офицер от външното разузнаване на Мосад, който загина при бедствие на езерото Маджоре в Италия: Ерез Шимони (50). Трябва да се отбележи, че в италианската преса името на починалия беше публикувано много по-рано.


Според предишни публикации Шимони, който наскоро напусна Мосад, е смятан за гений на разузнаването.

 

Съобщава се също, че оцелелите израелци в същия ден са били върнати у дома със специален полет на военни самолети. Спешно от местопроизшествието са откарани и италианските им колеги.


Някои медии пишат, че версията за "внезапен шквал" изглежда подозрителна, тъй като на 28 май - деня на трагедията - не е имало предупреждения от синоптиците. Всъщност този ден беше издадено "жълто" предупреждение за буря, но в неделя в община Сесто Календе нямаше кой да го приеме, просто автоматично беше въведено в протокола. Според кмета на Сесто Календе във всеки случай "жълтите" предупреждения не изискват никакви действия от страна на общината, а само повече внимание, отколкото в мъртвото спокойствие.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети