Петима членове на Народния фронт за освобождение на Палестина са убити при експлозия в Ливан

DenNews.bg
31.05.2023
размер на текста:

Петима членове на палестинска въоръжена групировка бяха убити и още няколко ранени при експлозия в Ливан, близо до границата със Сирия.

Генералното командване на Народния фронт за освобождение на Палестина (PFLP-GC) обвини Израел за взрива, като каза, че е извършил въздушен удар срещу място в източния град Кусая през нощта.

Но израелски източник каза пред BBC, че армията му не е замесена.

Източници от ливанските служби за сигурност казаха, че това е причинено от пренасяне на боеприпаси.

Това идва на фона на нарастващото напрежение между Израел и екстремистите в Ливан и Сирия, които са въоръжени и подкрепяни от Иран.

Предполага се, че снимки от мястото на експлозията показват сграда в руини и силно повреден автомобил.

В изявление Народния фронт за освобождение на Палестина обвини израелската армия, че е бомбардирала обект, принадлежащ на групата, и обеща да отмъсти.

„Това престъпление не е изолирано от последните ускоряващи се събития на ливанския и сирийския фронт и в рамките на непрекъснати ционистки заплахи, насочени към съпротивителните сили в и извън Палестина“, се казва в съобщението.

Израелските военни не коментираха твърдението, но официални източници го отрекоха.

Ливанската армия също не коментира, но информационните агенции Ройтерс и Франс прес цитират ливански и палестински източници от сигурността, според които това е случайна експлозия, причинена от мини или ракети, детониращи, докато са били премествани.

Народния фронт за освобождение на Палестина е сравнително малка бойна група, създадена като разклонение на Народния фронт през 1968 г. Тя придоби известност през 70-те и 80-те години на миналия век с бомбардировката на самолет и извършването на трансгранични атаки в Израел.

Според Съединените щати, които са определили групата като терористична организация, Народния фронт за освобождение на Палестина има няколкостотин членове, действащи в Сирия, Ливан и Ивицата Газа.

В него се казва, че те получават логистична и военна подкрепа от правителството на Сирия, с чиито сили са се сражавали заедно по време на гражданската война в страната, както и финансова подкрепа от Иран.

В началото на април израелските военни нанесоха въздушни удари по, според тях, съоръжения, принадлежащи на палестинската въоръжена групировка Хамас в Южен Ливан. Ударите бяха отговор на бараж от 34 ракети, изстреляни към Северен Израел от екстремисти в Ливан предишния ден.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети