НАТО разполага в Косово допълнителни сили в повишена готовност

DenNews.bg
30.05.2023
размер на текста:

Обединеното командване на силите на НАТО в Неапол обяви днес, че е започнало разполагането на допълнителни сили в Косово в подкрепа на силите на КФОР, докато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че до няколко дни те ще разположат още 700 войници в Косово.

„В отговор на неотдавнашните безредици и раняването на 30 членове на Силите на НАТО за Косово, НАТО нареди разполагането на Оперативни резервни сили (ORF) в Западните Балкани, които бяха в готовност през последния ден“, се казва в изявлени на Йенс Столтенберг в Туитър.

 

В съобщението се посочва, че разполагането на допълнителни сили на НАТО в Косово е "рационална мярка, за да се гарантира, че КФОР е в състояние да поддържа сигурността в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН".

Командващият Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, Стюарт Мюнш, похвали Кфор за това, че са се „сдържали и са се намесили професионално, за да спрат безредиците и да спасят животи“.

„Решихме да разположим още 700 войници в Косово в рамките на няколко дни и да поставим допълнителни сили в повишена готовност. Това са разумни стъпки, които гарантират НАТО“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Осло.

Около двадесет и пет войници от КФОР, включително 11 италианци, бяха ранени при тежките сблъсъци между войските на НАТО и сръбските демонстранти в Звечан, Северно Косово, информира АНС.

От 11-те ранени италианци трима са сериозни, но без опасност за живота: те биха получили изгаряния и фрактури.

Това научи АНСА от осведомени източници. КФОР се намеси, за да разпръсне сръбските демонстранти, които демонстрираха пред местното кметство, за да протестират срещу встъпването в длъжност на новия кмет от албански етнос. Военните използваха шокови гранати, докато демонстрантите хвърляха камъни, бутилки и други предмети по войските на НАТО.

Звечан е една от четирите най-големи общини със сръбско мнозинство в Северно Косово, под чието ръководство бяха избрани нови кметове етнически албанци на 23 април поради изборния бойкот на сърбите. Подобни протести се провеждат и в Зубин Поток и Лепосавич.

Някои от ранените италиански войници са били ударени с коктейли Молотов или други запалителни устройства. Това научиха квалифицирани източници, според които обстановката продължава да е напрегната и най-буйните групи от демонстранти се овладяват. Други трима италиански войници биха имали „открити фрактури“.

Тази сутрин мисията на НАТО КФОР вече засили присъствието си в четирите общини на Северно Косово и призова всички страни да се въздържат от действия, които биха могли да нажежат напрежение или да предизвикат ескалация. Командващият КФОР генерал-майор Анджело Микеле Ристуча е в тесен контакт с основните си събеседници, включително представители на институциите и организациите за сигурност в Косово, Генералния щаб на сръбските въоръжени сили, както и мисията Eulex и други представители на международната общност. КФОР също призова Белград и Прищина да се включат в диалог, воден от Европейския съюз, за ​​намаляване на напрежението, единственият път към мир и нормализация.

„Неоправданите атаки срещу части на НАТО са неприемливи и КФОР ще продължи да изпълнява безпристрастно своя мандат“. Това твърди командирът на мисията на Kfor генерал-майор Анджело Микеле Ристуча, който лично следи развитието на ситуацията в Косово, където бяха ранени най-малко единадесет италиански войници от мисията, изразявайки своята солидарност с мъжете и жени към жените от мисията

Италианските войници, които бяха ранени при тежките сблъсъци между войските на НАТО и сръбските демонстранти в Звечан, Северно Косово, принадлежат към 9-ти алпийски полк L'Aquila. Това съобщиха от Генералния щаб на отбраната, като потвърдиха, че войниците от италианския контингент са получили наранявания от травми и изгаряния вследствие на експлозия на запалителни устройства. Ранените, незабавно спасени от медицинските части на Кфор, в момента са под наблюдение от медицински персонал, който установява състоянието им. Началникът на щаба на отбраната Джузепе Каво Драгоне следи развитието на ситуацията чрез Съвместното оперативно командване и изразява близост до ранените войници и техните семейства.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети