Пригожин, Москва и Киев се хвалят в един глас, че са превзели Бахмут

DenNews.bg
21.05.2023
размер на текста:

 Финансистът на групата Вагнер Евгений Пригожин обяви победа в град Бахмут и обяви намерението си да се оттегли от града на 25 май. Пригожин твърди, че силите на групата Вагнер са превзели напълно град Бахмут на 20 май, превземайки последната многоетажна жилищна сграда в югозападната част на града близо до паметника на МиГ-17. Пригожин обяви, че силите на Вагнер ще установят отбранителни позиции, преди да прехвърлят отговорността за града на руските конвенционални сили на 25 май. Пригожин ефективно заяви, че силите на Вагнер ще извършат оперативна пауза, като почиват и възстановяват бойната мощ в полеви тренировъчни лагери в неопределени райони, вероятно далеч от фронтовата линия. 

От своя страна Украински официални лица съобщиха, че украинските сили все още се бият в малък участък от югозападен Бахмут към 20 май. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви, че украинските сили продължават да държат позиции близо до паметника на МиГ-17 към 20 май. Руското министерство на Министерството на отбраната (МО) не е коментирало твърденията на Пригожин към тази публикация.Говорителят на Източната група войски на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий коментира изявлението на собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин за предполагаемото "превземане" на Бахмут и изтеглянето на "вагнеровците" от градът-крепост след 25 май.

Според него, групата "Вагнер" е по същество победена. Както Череватий отбеляза в коментар за Свободно радио, боевете в града продължават. Украинската армия "на практика разби" много мощната група на Пригожин. Тя е близо до унищожението.

"Той загуби най-добрия си личен състав. Всъщност неговата групировка "Вагнер" беше разбита", подчерта говорителят на Източната група войски

От своя страна руският президент Владимир Путин рано тази сутрин поздрави групата "Вагнер" и военните от руските въоръжени сили за освобождаването на Артемовск в ДНР, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.
По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че в резултат на настъпателните действия на щурмова авиация "Вагнер" с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група войски на руските въоръжени сили е завършено освобождаването на Артемовск.

„Владимир Путин поздравява десантно-щурмовите отряди „Вагнер“, както и всички военнослужещи от подразделенията на Въоръжените сили на Русия, които им предоставиха необходимата подкрепа и флангова защита, със завършването на операцията по освобождаването на Артемовск“, се казва в съобщението на пресслужбата.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети