Стрийптизьорки в САЩ създадоха собствен синдикат

DenNews.bg
19.05.2023
размер на текста:

 Топлес танцьорки в стриптийз клуб в Лос Анджелис гласуваха създаването на единствения синдикат за този вид работа в САЩ след продължителна битка с ръководството.

Изпълнители в Star Garden Topless Dive Bar в Северен Холивуд единодушно гласуваха за колективизация в четвъртък.

15-месечното усилие приключи тази седмица, след като собствениците оттеглиха позицията си срещу обединяването.

Групата казва, че се бори за по-добро заплащане и обезщетения, здравеопазване и по-безопасни условия на работа.

Всички 17 танцьори гласуваха в подкрепа на мярката по време на преброяване на бюлетините, проведено виртуално и лично от Националния съвет по трудови отношения (NLRB) в четвъртък.

Решението е било емоционално, според CBS News, американският партньор на BBC. След провеждането на гласуването няколко души се радваха и плакаха, съобщава мрежата.

"НЛРБ току-що преброи нашите гласове и това е официално!! Ние сме ОБЕДИНЕНИ!! Ние го направихме!!" казаха танцьорите в Twitter.

Танцьорите ще се присъединят към Actor's Equity Association, развлекателен синдикат, представляващ над 51 000 работници.

„Стриптийзьорките са артисти на живо. Въпреки че някои елементи от тяхната работа са уникални, те по същество са изпълнители и имат много общо с други, които танцуват, за да си изкарват прехраната“, каза президентът на Actors' Equity Кейт Шиндъл в изявление.

"Всеки работник, който иска синдикат, заслужава синдикат."

Actors' Equity заяви, че стремежът към обединяване на синдикатите в Star Garden е дошъл след злоупотреби от страна на клиенти и предполагаемо отмъщение от ръководството, съобщи Асошиейтед прес.

Въпреки че се смята, че групата е единственият топлес клуб в момента, който има профсъюз в САЩ, те не са първите, според NLRB.

През 1997 г. работниците в Lusty Lady в Сан Франциско сформираха Съюза на екзотичните танцьори, но мястото беше затворено през 2013 г.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети