Кремъл отрече да има пробив на украинските сили около Бахмут

DenNews.bg
12.05.2023
размер на текста:

Съобщенията за украински пробив на фронтовата линия на войната бяха отречени от Русия - въпреки че твърдението беше направено от проруски източници.

Евгений Пригожин, ръководител на групата наемници Вагнер, воюваща на руска страна, обвини редовните руски войски, че са изоставили позиции около Бахмут.

Руски военни блогъри съобщиха за украински напредък или движение на войски в няколко района в четвъртък.

Но Кремъл отрече Украйна да е постигнала значителен напредък.

В изявление руското министерство на отбраната се казва: „Индивидуалните декларации в Telegram за „пробив“ на няколко точки на фронтовата линия не отговарят на действителността“.

„Общата ситуация в зоната за специална военна операция е под контрол“, се добавя в съобщението, използвайки руския термин за нахлуването.

Президентът на Украйна каза по-рано, че е твърде рано да започне контранастъпление.

„С това, което вече имаме, можем да продължим напред и според мен да успеем“, каза президентът Володимир Зеленски в интервю за обществени радио- и телевизионни оператори, които са членове на Eurovision News.

„Но бихме загубили много хора. Мисля, че това е неприемливо. Така че трябва да изчакаме. Все пак имаме нужда от още малко време.“

Очакваната атака може да бъде решаваща във войната, преначертавайки фронтовите линии, които от месеци остават непроменени.

Това ще бъде и решаващ тест за Украйна, която иска да докаже, че оръжията и оборудването, които е получила от Запада, могат да доведат до значителни печалби на бойното поле.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети