Секретни планове на Пентагона за войната в Украйна излязоха в Туитър и Телеграм

DenNews.bg
07.04.2023
размер на текста:

 Секретни документи, които предоставят подробности за плановете на САЩ и НАТО да помогнат за подготовката на Украйна за пролетна офанзива срещу Русия, се появиха в социални медии, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Пентагонът заяви, че проучва твърденията за пробив в сигурността.

"Наясно сме с съобщенията за публикации в социалните медии, а министерството проучва въпроса", заяви зам.-прессекретарят Сабрина Сингх.

Документите са разпространени в Туитър и Телеграм и според съобщенията съдържат графики и подробности за доставките на оръжие, боеспособността на батальоните и друга чувствителна информация.

Информацията в документите е на поне пет седмици, като последната е с дата 1 март, посочва "Ню Йорк таймс". В един от документите са обобщени графиците за обучение на 12 бойни бригади на Украйна и се казва, че девет от тях се обучават от силите на САЩ и НАТО и се нуждаят от 250 танка и повече от 350 механизирани превозни средства, посочва вестникът.

Документите - поне един от които с гриф "строго секретно", са били разпространени по проруски правителствени канали.

Информацията в документите също така подробно описва темповете за разход на боеприпаси в териториите под украински военен контрол, включително за системите HIMARS, реактивните системи за залпов огън американско производство, доказали високата си ефективност срещу руските сили.

"Ню Йорк таймс" цитира военни анализатори, които предупреждават, че някои документи изглежда са били променени в дезинформационна кампания от страна на Русия, като в един документ се раздува броят на загиналите украински военни и се минимизират руските загуби на бойното поле.

Източник: БНР

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети