70% от работещите у нас не получават заплата, достатъчна за издръжката им

DenNews.bg
22.04.2023
размер на текста:

 Повече от 2/3 от работещите не достигат заплатата за издръжка, показват данните на КНСБ за броя на осигурените лица по размер на осигурителния доход. Около 516 хил. наети лица работят на минимално заплащане. 42% от лицата се осигуряват до 1000 лв., а преди година са били 50.4%.

Брутната Заплата за издръжка за 1 работещо лице пък е 1796 лв., а при двама работещи в семейството с 1 дете, за всеки от двамата работещи не трябва да бъде по-ниска от 1617 лв., за да може да се осигури необходимият доход за социално приемлив начин на живот. Ако само единият от родителите работи, той трябва да осигурява заплата в размер не по-нисък от 3233 лв. За едногодишен период Заплата за издръжка за един работещ от 3-членно семейство нараства с 206 лв. , а за 1 работещ от едночленно семейство с 229 лв

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на тричленно домакинство (двама работещи с едно дете до 14 г.) пък достига 2 509 лв.

На тримесечна база необходимият доход расте с 3,1 процента, а на годишна – с 14,6 на сто, каза Димитров.

За едногодишен период разходите за издръжка на живота за 3-членно семейство нарастват с 320 лв. , а за един работещ от едночленно семейство със 178 лв.

Заплатата за издръжка продължава да нараства през първото тримесечие на 2023 г. Виждаме изпреварващ ръст на цените в малката потребителска кошница, която нараства с 26% през март на годишна база, което е доста притеснително при спадащи цени на суровините и материалите, които са основни за производството на съответните стоки и услуги. Единственият извод, който можем да направим е, че спекулата продължава. Каквото и да се говори, каквито и сайтове и заклинания да се правят, макар и с по-малки темпове, цените продължават да растат. Базата, която сме стигнали е висока и оттук нататък трябва да има дефлация, за да може някой да каже, че тенденцията е обърната и цените вървят към нормализация. Не, не вървят. Поради тази причина повече от 2/3 от българските работници и служители не могат да стигнат заплатата за издръжка и са под нея.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на резултатите от наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка за първите три месеца на тази година. Резултатите бяха представени и от директора на Института за социални и синдикални изследвания и обучение Любослав Костов и зам.-директора Виолета Иванова.

Димитров посочи, че необходимият нетен месечен доход за издръжка на едно работещо лице от едночленно семейство през март достига 1393,83 лв.

Тази стойност, формирана на базисна потребителска кошница, е необходима за покриване на разходите за издръжка на едно работещо лице, живеещо само, за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения, развлечения и почивка.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети