EК дава пари на България, ако пусне зърното от Украйна

DenNews.bg
20.04.2023
размер на текста:

 Европейската комисия ще отпусне обещаната вчера финансова помощ от 100 млн. евро, само ако България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия отменят едностранно въведените забрани за внос на украинско зърно. Това стана ясно от изявление на заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, който разговаря със земеделските министрите на петте държави, съобщи БНТ.

Припомняме - вчера стана ясно, че се предвиждат централизирани ограничения в Европейския съюз ограничения за вноса на определени видове селскостопански продукти от Украйна, както и компенсации за засегнатите източноевропейски фермери.

"Предложеният от Комисията пакет включва втори транш финансова помощ за засегнатите земеделски производители, както и извънредни защитни мерки за ключови продукти и мерки за улесняване на транзита на износа на украинско зърно през коридорите на солидарност. Пакетът е обвързан с премахването на едностранните мерки, въведени от държавите членки. Подчертахме значението на бързото преминаване към общ подход на ниво ЕС, а не на едностранни решения, които излагат на риск вътрешния пазар", посочи Домбровскис.

ЕК счита едностранно въведените мерки за незаконни и предлага вместо тях да се въведе общоевропейска забрана за вноса на няколко продукта от Украйна през България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, като се запазят коридорите за транзит.

"Заместник-председателят Домбровскис беше категоричен, че едностранно предприетите мерки от четирите държави членки - България, Унгария, Полша и Словакия, са незаконни и противоречат на договорите за присъединяване и споразумението за асоцииране, сключено между ЕС и Украйна. Четирите държави са призовани да се откажат от наложените мерки, в противен случай предложената от Комисията финансова подкрепа няма да бъде отпусната", обясни земеделският министър на Румъния Петре Дая.

България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия искат предложеният от ЕК списък със забранени за внос продукти да бъде разширен. Разговорите продължават. Развитие по въпроса се очаква до срещата на земеделските министри в Брюксел следващата седмица.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети