Гръцкият премиер пое отговорността за влаковата катастрофа

DenNews.bg
09.03.2023
размер на текста:

Гръцкият министър-председателят Кириос Мицотакис спомена трагедията в Темпе по време на встъпителната си реч пред кабинета тази сутрин. Кириакос Мицотакис повтори „публичното извинение от името на всички, които са управлявали страната години наред, но най-вече лично“.

„Затова поемам отговорност. И ние не можем, не искаме, не трябва да се крием зад поредица от човешки грешки“, каза той и добави: „Последното нещо, което ме интересува в момента, е да влезем в стерилна конфронтация за това кой е да обвиняваш. Отговарям: всички сме виновни и нека си го признаем смело. От правителства и администрации, които години наред смятаха за решаващ проект „бижуто на Арта“, до някои гилдии, които в същото време възпрепятстваха всякаква оценка на персонала на нашите влакове. Разпределението на отговорностите ще бъде извършено от Правосъдието, бързо и във възможно най-голяма степен. Но трагедията се случи с нас начело на държавата“.

В същото време премиерът заяви, че гарантира две неща:

„Първо, абсолютна, повтарям, абсолютна прозрачност на разследването, за да се установят грешките и да се осъдят справедливо замесените.

И второ, стартиране на директни инициативи за подобряване на проблемната ситуация в нашите железници, по отношение на технологиите и управлението на човешките ресурси.

Той също така обяви мерки, "като приоритет винаги е подкрепата на близките на жертвите, финансова подкрепа, но също така и морална и психологическа подкрепа". Както каза той, "съответните съобщения ще бъдат направени незабавно и с необходимата дискретност".

„Междувременно, както каза ресорният министър, влаковете трябва да се движат възможно най-бързо, при максимална безопасност.

"Вече ще имаме по двама началници на всяка смяна, ако се наложи в краткосрочен план ще трябва да ограничим и транспортната работа. Това е усилие, в което съм сигурен, че ще имаме всички работници на наша страна“, добави той, визирайки рестарта на железницата.

Ето и подробности за встъпителното слово на премиера:
„Уважаеми колеги, днешната ни среща се провежда в сянката на трагедията на Темпе и националното страдание, което все още продължава.

И нашите мисли са преди всичко със семействата на жертвите, затова ще повторя публичното си извинение от името на всички, които години наред управляваха държавата, но най-вече лично.

Затова поемам отговорност. И не можем, не искаме, не трябва да се крием зад поредица от човешки грешки.

Ще повторя това, което вече написах: ако работата по дистанционния контрол беше приключила, тази авария на практика щеше да е невъзможно да се случи. И технологията щеше да ни помогне да предотвратим немислимото: в продължение на няколко километра два влака се движат по един и същи коловоз в сблъсък.

Фактът, че тази дигитална система за управление, проектът за дистанционно управление, ще бъде готов и работи след няколко месеца, не е извинение, това прави личната ми болка още по-голяма, тъй като не успяхме да я инсталираме, преди да се случи лошото.

Последното нещо, което ме интересува в момента, е да влизам в безплоден спор кой е виновен. Отговарям: всички сме виновни и нека си го признаем смело. От правителства и администрации, които години наред смятаха за решаващ проект „бижуто на Арта“, до някои гилдии, които в същото време възпрепятстваха всякаква оценка на персонала на нашите влакове.

Разпределението на отговорностите ще бъде извършено от правосъдието, бързо и във възможно най-голяма степен. Но трагедията се случи с нас начело на държавата. Не мога да върна времето назад, но мога да гарантирам на гръцките мъже и жени две прости неща:

Първо, абсолютна, повтарям, абсолютна прозрачност в разследването, така че грешките да бъдат идентифицирани и замесените да бъдат оценени справедливо.

И второ, стартиране на директни инициативи за подобряване на проблемната ситуация в нашите железници, по отношение на технологиите и управлението на човешките ресурси.

Лично слушайки диалозите, противоречивите диалози в нощта на инцидента, почувствах това, което вярвам, че сте изпитали вие и всички гръцки жени и мъже: гняв, но и срам.

Но имам задължението да превърна тези чувства в творческо действие. И това обещах и на г-жа Йоана Вулгари на погребението на нейния единствен син Спирос. И това ще направя аз, това ще направим всички заедно.

Така че започвам с представяне на контекста на нашите интервенции. Винаги се дава приоритет на подкрепата на близките на жертвите, финансовата подкрепа, както и моралната и психологическа подкрепа. 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети