Руската групировка "Вагнер" е поела пълен контрол над източната част на Бахмут

DenNews.bg
08.03.2023
размер на текста:

 Руската групировка "Вагнер" е поела пълен контрол над източната част на украинския град Бахмут, съобщи нейният ръководител Евгений Пригожин. Ако твърдението е вярно, това би означавало, че руските сили контролират почти половината град. Украинските защитници обаче останаха непокорни. Ето сцените от фронтовете и най-новото от войната.
Активистите планираха митинги и шествия, за да отпразнуват Международния ден на жената, докато правителствата в няколко страни обещаха действия, за да помогнат за подобряване на съдбата на половината население на света. Разгледахме какво представлява глобалното събитие, тазгодишната тема и проблемите, върху които се фокусират активистите. А подкастът на Reuters World News предлага специален епизод с истории за жени от жени на фронтовата линия.
Полицията в Грузия използва сълзотворен газ и шокови гранати рано днес, за да разпръсне протеста срещу законопроекта за "чуждите агенти". Часове по-рано полицията се сблъска с демонстранти. Протестите избухнаха, след като законодателите дадоха първоначална подкрепа на закон, който според критиците представлява авторитарна промяна и може да навреди на кандидатурата на страната за присъединяване към Европейския съюз.
Китай разкри планове за мащабна реорганизация на централното правителство на годишната си сесия на парламента, включително формирането на финансов регулаторен орган и национално бюро за данни и обновяване на министерството на науката и технологиите. Ето основните промени и какво означават те.
В още новини от Китай, преглед на почти 100 статии в списания за отбрана разкрива усилие да се изследва внимателно въздействието на американските оръжия и технологии, които биха могли да бъдат разположени срещу китайските сили. Китай се нуждае от способността да сваля сателити в ниска околоземна орбита и да защитава танкове и хеликоптери срещу изстрелвани от рамо ракети, според изследователи, изучаващи борбите на Русия в Украйна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети