Последна, Турция каза "Да" на членството на Финландия в НАТО

DenNews.bg
31.03.2023
размер на текста:

Президентът на Финландия Саули Ниинисто и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ИЗТОЧНИК: EPA


Финландия ще стане 31-ият член на НАТО, след като парламентът на Турция гласува одобрение на кандидатурата й.

Турция отлагаше кандидатурата на Финландия да се присъедини към отбранителния съюз на Запада с месеци - оплаквайки се, че скандинавската нация подкрепя "терористите".

Швеция, която кандидатства за присъединяване към НАТО по същото време през май миналата година, все още е блокирана от Анкара заради подобни оплаквания.

Всяко разширяване на НАТО се нуждае от подкрепата на всички негови членове.

Финландия ще бъде официално приета в НАТО на следващата среща на върха, която ще се проведе през юли в Литва.

В изявление след гласуването в Турция финландското правителство заяви, че присъединяването към алианса ще укрепи сигурността на страната и ще подобри стабилността и сигурността в региона.

„Като съюзници ние ще даваме и получаваме сигурност. Ще се защитаваме взаимно. Финландия стои до Швеция сега и в бъдеще и подкрепя нейното кандидатстване“, написа премиерът Санна Марин в Туитър.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде одобрението си за кандидатурата на Финландия по-рано този месец, като похвали "автентичните и конкретни стъпки" на страната по отношение на турската сигурност.

Но неговата продължаваща враждебност към Швеция беше ясна - тъй като той отново обвини страната, че прегръща кюрдските бойци и им позволява да демонстрират по улиците на Стокхолм.

Решението на Анкара да ратифицира членството на Финландия разчиства пътя за един от най-важните моменти в новата история на НАТО.

Финландия, страна с 1340 км. граница с Русия и един от най-мощните арсенали от артилерийски оръдия в Западна Европа, се отказва от неутралитета си и се присъединява към алианса в отговор на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Швеция също изостави дългогодишния си ангажимент за неутралитет при кандидатстването си за присъединяване към НАТО, но за разлика от своя съсед тя не граничи с Русия.

Един от основополагащите принципи на НАТО е принципът на колективната отбрана - което означава, че нападение срещу една държава членка се третира като нападение срещу всички тях.

За руския президент Владимир Путин присъединяването на Финландия е голяма стратегическа неуспех.

Той изпрати армията си в Украйна миналата година с очакването, че тя ще спре разширяването на НАТО и ще отслаби Запада. Всъщност постигна точно обратното.

Сега Финландия е на път да стане седмата страна от НАТО на Балтийско море, като допълнително изолира крайбрежния достъп на Русия в Санкт Петербург и малкия й ексклав Калининград.

По-рано руското външно министерство осъди решението на Финландия, заявявайки, че е необмислено и се основава на русофобска истерия.

Но финландското обществено мнение беше радикално променено от нахлуването на Русия в Украйна. Миналата пролет почти за една нощ подкрепата за членството в НАТО скочи от неблагоприятната една трета от финландците до почти 80%.

Финландия просто вярва, че има по-голям шанс да не бъде нападната от Русия, ако се присъедини към алианса.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети