Нетанякху се разгневи на Байдън, че му се меси в съдебната реформа

DenNews.bg
29.03.2023
размер на текста:

Израелският премиер Бенямин Нетаняху реагира гневно на коментарите на американския президент, който го призова да се оттегли от противоречивите си планове за съдебна реформа.

„Те не могат да продължат по този път“, каза Джо Байдън пред репортери.

По-късно  Нетаняху написа в Туитър, че Израел ще вземе свои собствени решения, „а не въз основа на натиск от чужбина“.

Това идва, след като протестите тази седмица доведоха Израел до застой, принуждавайки го да спре предложенията.

Протестите се засилиха, откакто Нетаняху се завърна на власт в края на миналата година, ръководейки най-дясното националистическо правителство в историята на Израел и обещавайки да ограничи правомощията на съдебната система.

Неговите планове ще дадат на правителството пълен контрол върху комисията, която назначава съдиите, и в крайна сметка ще лишат Върховния съд от решаващи правомощия да отменя законодателство, което смята за ефективно противоконституционно.

 Нетаняху казва, че те биха спрели съдилищата да превишават правомощията си и че те са били гласувани от обществото на последните избори. Но повечето юристи казват, че те на практика биха унищожили независимостта на съдебната система, докато фигури от опозицията ги описват като опит за "преврат на режима".

Израелската криза е битка за идентичността на страната

Десетки хиляди хора протестираха в цялата страна в неделя и понеделник, а най-големият синдикат свика обща стачка, след като министър-председателят уволни министъра на отбраната Йоав Галант за публично призоваване за спиране на реформите.

Нетаняху в крайна сметка се поддаде на натиска и обяви в понеделник вечерта, че спира съдебните промени до следващата сесия на парламента, за да даде време за диалог.

Представители на управляващата коалиция и двете най-големи опозиционни партии в парламента - Йеш Атид и Национално единство - се срещнаха за първи път в резиденцията на президента Исак Херцог във вторник. Кабинетът на Херцог каза, че дискусиите им относно рамката за преговорите са "преминали в положителен дух".

Президентът се срещна и с представители на опозиционните Обединена арабска листа, Хадаш-Таал и Лейбъристката партия в сряда.


Бенямин Нетаняху каза в понеделник, че ще "постави на пауза" законодателството, за да предотврати "разрив"
Говорейки пред репортери по време на посещение в Северна Каролина във вторник,  Байдън призова коалицията да се откаже от реформите.

„Както много силни поддръжници на Израел, аз съм много загрижен и се притеснявам, че те ще разберат това ясно“, каза той.

„Надяваме се, че министър-председателят ще действа по начин, по който може да се опита да постигне някакъв истински компромис, но това предстои да видим.

Израелският премиер, очевидно ядосан, се обърна към Twitter късно през нощта в отговор, като написа: „Израел е суверенна държава, която взема решенията си по волята на своя народ, а не въз основа на натиск от чужбина, включително от най-добрите приятели. "

Той подчерта, че неговата коалиция е "отдадена на укрепването на демокрацията чрез възстановяване на правилния баланс между трите клона на властта, което се стремим да постигнем чрез широк консенсус".

Лидерът на партията „Национално единство“ Бени Ганц каза, че Байдън е изпратил на израелското правителство „спешен сигнал за събуждане“.

„Увреждането на връзките ни със САЩ, нашият най-близък приятел и най-важният ни съюзник, е стратегически удар“, написа той в Туитър.

 Байдън каза, че не се намесва, но изглежда изпълнен със скептицизъм, когато спомена за очевидните опити на Нетаняху сега да постигне компромис относно плановете.

Откакто отново стана министър-председател, Нетаняху все още не е получил покана за Вашингтон, сега се разглежда като тест за това дали Белият дом е доволен от него.

Когато попита във вторник дали планира да изпрати покана скоро, Байдън отговори: „Не, не в близко бъдеще“.

Президентът е силно произраелски демократ, но Нетаняху има противоречиво минало с него поради гнева, предизвикан в администрацията на Обама, когато израелският лидер се опита да провали ядрената сделка с Иран от 2015 г.

По време на кризата тази седмица правителството на Нетаняху беше бомбардирано от предупреждения от администрацията на Байдън, че той застрашава репутацията на Израел като единствената демокрация в региона.

Нетаняху вероятно ще е използвал натиска като начин да накара своите крайнодесни коалиционни партньори да се съгласят

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети