Италия забрани лабораторно произведено месо и синтетични храни

DenNews.bg
29.03.2023
размер на текста:

 Дясното правителство на Италия подкрепи законопроект, който ще забрани лабораторно произведеното месо и други синтетични храни, подчертавайки италианското хранително наследство и защитата на здравето.

Ако предложенията бъдат приети, нарушаването на забраната ще доведе до глоби до 60 000 евро.

Франческо Лолобриджида, който ръководи преименуваното министерство на земеделието и продоволствения суверенитет, говори за важността на хранителните традиции на Италия.

Фермерското лоби похвали хода.

Но това e удар за някои групи за хуманно отношение към животните, които изтъкнаха лабораторно произведеното месо като решение на проблеми, включително защита на околната среда от въглеродни емисии и безопасност на храните.

Селскостопански лобита събраха половин милион подписа през последните месеци, призовавайки за защита на „естествената храна срещу синтетичната храна“, а министър-председателят Джорджия Мелони е сред подписалите се.

„Можехме само да отпразнуваме с нашите фермери мярката, която поставя нашите фермери в авангарда, не само по въпроса за защитата на отличните постижения... но също и в защитата на потребителите“, каза тя на „флашмоб“, организиран от пред офиса селскостопанската асоциация "Колдирети"  в Рим.

Предложеният законопроект дойде след поредица от правителствени постановления, забраняващи използването на брашно, получено от насекоми като щурци и скакалци, в пица или паста.

Министрите посочиха оценената средиземноморска диета в Италия като мотивация и за двете мерки.

Предложенията, одобрени от министрите във вторник, се стремят да забранят синтетичните храни, произведени от животински клетки, без да се убива животното, и ще се прилагат и за лабораторно произведена риба и синтетично мляко.

Миналия ноември Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разреши клетъчно култивирано пиле за човешка консумация след „внимателна оценка“. През 2020 г. Сингапур даде регулаторно одобрение лабораторно отгледаното пилешко месо да се използва в хапки.

Досега няма одобрение в рамките на Европейския съюз, но Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) даде да се разбере, че клетъчно-базирано земеделие като култивирано месо „може да се счита за обещаващо и иновативно решение... за здравословно и екологично приятелски хранителни системи“.

Коментатори посочиха, че Италия няма да може да се противопостави на продажбата на синтетично месо, произведено в ЕС, когато получи одобрението на ЕС, поради свободното движение на стоки и услуги.

Международната организация за защита на животните (Oipa) подчерта, че произведеното в лаборатория месо, макар и да идва от животински клетки, е „етична алтернатива“, която не вреди на хуманното отношение към животните, устойчивостта на околната среда или безопасността на храните.

Но Паоло Санети, ръководител на групата за млечна индустрия Assolatte, похвали решението на правителството.

Той каза пред финансовия вестник Il Sole 24 Ore, че производителите на мляко са изправени пред парадокс. От една страна колегите му бяха помолени да инвестират в това да направят продукта си по-екологичен, докато от друга „инвеститорите без скрупули“ рекламираха продукт, който беше всичко друго, но не и естествен „под претекст, че опазва околната среда“.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети